Kuluneiden opiskeluvuosien aikana on takataskuun jäänyt monenmoisia elämää helpottavia vinkkejä ja käytäntöjä, lukutekniikasta ruuanlaittoon. Seuraavaksi esittelen niistä itselleni hyödyllisimmät!

Opi kieltä Duolingossa tai Quizletissä

Duolingo on ilmainen verkkosivusto, joka sisältää laajan valikoiman eri kieliä ja niiden oppimiseen suunnitellun, lähinnä käännöslauseisiin perustuvan, ohjelman. Duolingon hyödyntäminen vaatii kuitenkin pohjataidot ruotsista tai englannista, koska suomeksi tätä ohjelmaa ei valitettavasti voi käyttää. Itselläni tämä on ollut ahkerassa käytössä ruotsin ja espanjan opiskelussa, kun englanti käy hyvin ”pohjakielestä”. Quizletin olen löytänyt vasta hiljattain, ja käytän sitä ruotsin opiskeluun. Quizletissä voi mm. luoda itse itselleen visailuja esimerkiksi uusista sanoista. Kannattaa kokeilla!

Lue kirjan sisällysluettelo, kuvat ja kuvatekstit, sekä jokaisen luvun ensimmäinen ja viimeinen kappale

Yliopistossa luettavaa riittää etenkin yhteiskuntatieteellisen ja humanistisen tiedekunnan aloilla, mutta myös maantieteessä. Tenttikirjat voivat olla yli 500 sivuisia teoksia, eikä niitä aina voi, tai ole tarkoiteuksenmukaistakaan, lukea sanasta sanaan. Koko kirjan lukemiseen voi käyttää viikkoja, jolloin helposti ehtii jo unohtaa ensimmäisellä viikolla lukemansa, ja lopulta tenttiin mennään ehtimättä tutustua lainkaan kirjan viimeisiin kappaleisiin. Siksi kannattaa keskittyä ymmärtämään se pohjimmainen ajatus jota kirjoittaja tuo esille, hahmottamaan laajat kokonaisuudet sekä syy- ja seuraussuhteet, eikä käyttää liikaa resursseja yksityiskohtien ulkoaopetteluun. Mutta jos kirja toisensa jälkeen uppoaa kokonaisena helposti, niin antaa palaa! Ihanteellisintahan olisi aina lukea koko teos.

Ole kriittinen

Koska yliopistossa ollaan, on myös muistettava asettaa kirjan tekijä ja koko sen sisältö, kriittisen tarkastelun kohteeksi. Mitkä ovat kirjoittajan taustat? Entä motiivit kirjoittamiselle? Yritetäänkö tekstissä vaikuttaa lukijan mielipiteisiin ja jos yritetään, niin millä keinoin? Tenteissä saa lisäpisteitä, kun osaa käsitellä omaksuttua tietoa myös kriittisesti. Luonnontieteissä tämä ei luonnollisesti ole ihan niin tarpeellista.

Elektroninen aineisto haltuun QuickRead -sovelluksella

Tämänkaltaisia sovelluksia on paljon, ja itselläni on Windows 10:ssä käytössä tämä versio. Luettava teksti kopioidaan siis sovellukseen, jonka jälkeen ohjelma syöttää tekstiä lukuruutuun sana kerrallaan, valitsemallani nopeudella.  Nopeuttaa lukemista huomattavasti, mutta ei toimi jos teksti vaatii syvällisempää pureskelua. Ihanteellinen kertaustarkoituksessa.

Ennen tenttiä, tee itsellesi lunttilappu!

Yleensä lunttilappuun kirjoitetaan asioita, joita on muuten vaikea muistaa. Näiden asioiden tiivistäminen helppotajuiseen muotoon itseään varten auttaa itseasiassa oppimaan kyseiset asiat, ja lunttilapun voi huoletta jättää kotiin. Toimii aina!

Kuuntele syventävää lukumusiikkia

Ongelmia keskittymisessä? Stressaava lukuympäristö? Oikea äänimailma voi auttaa. Itse kuuntelen lukiessani paljon pianomusiikkia, mutta ihan ultimaattinen yhdistelmä syntyy, kun avaa selaimessa samaan aikaan sateen, takkatulen ja jazz-musiikin.

Tyhjä jääkaappi ei estä ruuanlaittoa

Supercook.com on yksi lukuisista sivustoista, jotka etsivät käyttäjälleen reseptejä käytettävissä olevien ainesosien perusteella. Eli jos kaapista löytyy vaikka kanamuna, sitruuna ja papuja, etkä keksi miten niistä taikoisi illallisen, syötä kyseiset ainekset hakukenttään ja supercook noutaa sinulle reseptejä.

Oma termari tai vesipullo mukaan yliopistolle

Kantamalla omat teet/kahvit/kaakaot mukana säästää kahvitauoilla piiiiitkän pennin. Omien kokemusteni perusteella väitän, että myös runsas vedenjuonti makes a difference. Piristää enemmän kuin kahvi.

Hämmennä muita massaluennolla

Ketä tahansa voi olla koodari täällä.

Entistäkin soljuvampaa loppuviikkoa kaikille!