Mitä löytyy kauppakorkeakoulun sisältä?

Ilmapiirin merkitys opiskeluympäristössä voi olla jopa erittäin ratkaiseva omalle innostukselle opiskelemaansa alaa ja opiskelumotivaatiota ajatellen. Jokaisella tiedekunnalla ja yliopistolla on omat erikoispiirteensä ja kulttuurinsa. Kauppakorkeakoulun atmosfääri on myös omanlaisensa ja erilainen muista omalla tavallaan.

Bisnesmiehiä ja -naisia puvuissa salkkuineen, innovointinurkkauksia fläppitauluineen ja loungebaareja sikari- ja viskitarjonnalla. Nämä taitavat olla ehkä yleisimpiä mielikuvia, kun ajatellaan kauppakorkeakoulua opiskeluympäristönä. Kaikki ennakkoluulot perustuvat jossain määrin tietenkin edes osaksi totuuksiin, ja niin on tässäkin tapauksessa, mutta kokonaisuus on paljon muuta.

Yleensä ajatellaan, että kauppakorkeakoulun käytävillä tapaa ainoastaan opiskelijoita siisteissä suorissa housuissa Kauppalehti kainalossa, mutta tämä on vain karkea stereotypia. Rakennuksen käytäville mahtuu paljon erilaisia, eri-ikäisiä ja monenlaisia maailmankatsomuksia omaavia ihmisiä. Ihmiset ovat omanlaisiaan ja kertovat myös ulkoasullaan omasta itsestään. Kauppakorkeakoulu on laaja-alainen sisäisesti myös ihmisissä, sillä meidän joukkoon mahtuu sliipattuja pukuhemmoja, hipstereitä, hupparihörhöjä ja koodareita. Eli toisin sanoen ei oikeastaan tarvitse millään tavalla pelätä, etteikö sulautuisi joukkoon. Joskus ulkopuolelta tarkasteltuna stereotypiat pukumiehistä ja korkkarinaisista elävät vahvana vieläkin, vaikka ne ovat syntyneet menneinä vuosikymmeninä, jolloin ajat olivat erilaiset kaikin puolin.

Kauppakorkeakoulu on myös ulkoasultaan melko lailla tavallinen opiskeluympäristö, eli joka puolella ei ole  FatBoy-tuoleilla ja fläppitauluilla täytettyjä innovointiympäristöjä. Meillä, kuten muillakin, on tavallisia luokkahuoneita, luentosaleja, tietokoneluokkia ja kyllä, myös aivan tavallisia ja tylsiä käytäviä pitkin kauppakorkeakoulua. Toki kauppakorkeakoulussa löytyy selkeästi omia hyviä juttujaan verrattuna vaikkapa muuhun Turun yliopistoon.

Oma suosikkini on kuitenkin kauppakorkeakoulun keskellä hallitseva iso avoin tila, Mercatori. Mercatori, tai tutummin Merca, on iso aukea tila, jossa on paljon pöytiä, sohvia ja tilaa hengailla, nauttia kahvi tai salaattilounas tai tehdä vaikkapa ryhmätöitä porukalla. Paikka on jopa niin suosittu joidenkin tieteenharjoittajien kesken, että on kehittynyt termi ”mercahengaus”, jota jotkut pitävät jopa pitkänä sivuaineenaan siellä vietetyn prokrastinaatioajan suuruuden vuoksi.

Toinen suosittu paikka on kauppakorkeakoulun kirjaston yhteydessä olevat ryhmätyöskentelytilat, jotka ovat ehkä lähimpänä edellämainittuja stereotypisiä ”innovaationurkkauksia”. Tila on entinen kurssikirjasali, joka vasta tähän lukuvuoteen muutettiin uudeksi ryhmätyöskentelytilaksi yhdessä aulan muutoksen kanssa. Siellä voi keskittyä hieman paremmin ryhmätöiden tekemiseen, joita tehdään kauppakorkeakoulussa kyllä melko paljon pitkin opintoja. Tila on mukavan värikäs ja avarat ikkunat tuovat mukavan tunnelman!

Loput tilat kauppakorkeakoulusta ovat melko lailla aivan normaaleja luokkahuoneita, muutama iso luentosali, tietokoneluokkia ja niitä yleisempiä: käytäviä. Sisältö maagiselta kuulostavan instituution sisäpuolella ei ole sen kummoisempi, kuin muutkaan oppilaitoksetkaan. Silti omalla tavallaan erilainen verrattuna muihin!