Suorituspaineita ja kevätväsymystä

Kaikki törmäävät joskus tunteeseen väsymyksestä ja riittämättömyydestä. Opintojen aikana sellaisia tuntemuksia voi tulla useinkin, jos on kovien suorituspaineiden alla.

Omaan opiskeluaikaani peilaten suurimmat riittämättömyyden tunteet ovat tulleet aina rytmittäin tietyissä vaiheissa. Ensinnäkin epätoivoa syntyy aivan opintojen alkuvaiheessa, kun yliopistojärjestelmä on uusi ja vieras. Toisekseen kun järjestelmään on päässyt sisään, niin seuraava stressin paikka tulee luultavasti ensimmäisten tenttien lähestyessä uhkaavasti kalenterissa. Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että ainahan uusi ja ihmeellinen aiheuttaa stressiä ja väsymystä aina matkan varrella.

Keväällä useimmilla opiskelijoilla yllättää väsymyksen paikka, kun pitkä ja pimeä talvi alkaa hellittää ja pitkä lukuvuosi alkaa kääntyä loppuaan päin. Itselläni ainakin iskee aina kevätväsymys, ja silloin tuntuu aina, että voisi heittää vain paperit ilmaan ja varata matka jonnekin aurinkoon. Sitä sitten AirBnB:n sivuilla halpaa ulkomaan asumusta katsoessaan havahtuu kuitenkin muistamaan, että ne viimeisetkin tentit on läpäistävä, ja nöyrin mielin sitten nostetaan se tenttikirja nurkasta taas eteen.

Sen voin sanoa, että kevätväsymys on kyllä jokavuotista. Se tulee aina. Varmasti. Yhtä varmasti kuin että aurinko nousee idästä. Käytyjen kurssien määrään ja selvittyjen tenttien helpotuksesta huolimatta sitä alkaa olla loppu keväällä. Yliopistossa tosin kesälomakausi on opiskelijalle pidempi kuin vaikkapa lukiossa on. Jos hyvin käy, niin loma voi alkaa jo hyvissä ajoin vapun jälkeen. Opetus nimittäin päättyy vappuun, ja toukokuu on tenttien aikaa. Eli jos sattuu käymään niin hyvin, että kaikki tentit ajoittuvat toukokuun alkuun, voit aloittaa loman, joka kestää syyskuun alkuun asti. Toki se loma tietenkin kannattaa käyttää hyödyksi tekemällä kesätöitä, mutta niissä yleensä mieli lepää ihan eri tavalla ladaten akkuja taas seuraavaan lukuvuoteen!

Tällä hetkellä itselläni alkaa puskea kevätväsymystä taas, kun kalenteri on vaihtunut maaliskuuhun. Joka vuosi se väsymys tuntuu tulevan aina hieman aiemmin, eikä tämäkään vuosi poikkeus ole. Hyvää on kuitenkin se, että valoisuus lisääntyy, lukuvuosi on kohta lopussa ja vielä on paljon kivoja juttuja tiedossa myös opiskelun ulkopuolella tänä keväänäkin!

Voimia kaikille kevätväsymykseen!