Helppo ja herkullinen illallinen perulaisittain

Miltä kuulostaisi raakakypsytetty kala perulaiseen tapaan? Vaihto-opiskelusta jäi nimittäin kouraan pari jännää reseptiä, ja nyt esittelenkin teille helpon ja mahdollisesti myös todella edullisen tavan tuoda vähän eksotiikkaa opiskelijan ruokapöytään!

Ceviche on Perun kansallisruoka ja siksi erittäin normaali näky etenkin rannikolla sijaitsevien alueiden ruokalistoilla. Cevichen pääraaka-aine on raaka kala, joka valmistetaan marinoimalla se sitruunan ja limen mehussa. Sitruuna denaturoi kalan proteiinit ja näin ikään kuin kypsentää ja tietysti maustaa sen. Käytetty kala on perinteisesti valkoista, mutta testattu ollaan myös tavallisella merilohella(nam). Oikeastaan mikä tahansa kala käy, kunhan valmistaa että kala on tuoretta (ei haise miltään..). Koska kalaa ei kuumenneta missään vaiheessa, on turvallisinta tehdä cevicheä merikalasta. Suomessa kun ollaan, niin erinomaisesti raaka-aineeksi sopivat omat kalamme ahven, kuha ja siika. Eikun onkimaan! Vegelinjalla olevat voivat helposti korvata kalan esim. tofulla, avokadolla ja herkkusienillä. Mukaan laitetaan ainakin puna- ja valkosipulia, chiliä, korianteria, suolaa, mustapippuria ja oliiviöljyä.

 

Oma n. neljän annoksen cevichemme valmistui tänään näillä ohjeilla (soveltaa saa ja pitää):

  • 600 grammaa perattuja ahvenfileitä (provided by isi)
  • 4 sitruunaa
  • 3 limeä
  • 1/2 punasipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 puska korianteria
  • 1/2 dl hyvää oliiviöljyä
  • suolaa, mustapippuria ja punaista (mietoa) chiliä oman maun mukaan

 

image

 

Ensin puristetaan sitrushedelmistä mehut syvään kulhoon. Silputaan sekaan sipuli, valkosipuli ja korianteri. Kala leikataan pienehköiksi paloiksi sekaan, ja mitä pienempiä paloja, sitä nopeammin kala ”kypsyy”. Leikkaaminen käy näppärästä hyvillä saksilla, ja samalla pilkkoutuu mahdollisesti kalaan jääneet ruodot. Mehua tulisi olla kulhossa sen verran, että kala peittyy ja pääsee marinoitumaan kauttaaltaan. Lopuksi lisätään sekaan oliiviöljy, chili ja muut mausteet. Valmiin cevichen on tarkoitus olla hiukan tulista ja melko suolaista, jotta kalan maku pääsee esiin, mutta maustaa voi myös oman maun mukaan. Annetaan kypsyä jääkaapissa vähintään 20 minuuttia, mutta halutessaan voi kalan antaa kypsyä parikin tuntia. Ceviche tarjoillaan esim. maissin, perunan tai nachojen kanssa. Terveellistä ja oikeasti hyvää!

Buen provecho!

 

image