Tässä blogipäivityksessä kerron lyhyesti Turun yliopiston taiteidentutkimuksen pääaineena opiskeltavien oppiaineiden, musiikkitieteen, taidehistorian, kotimaisen ja yleisen kirjallisuustieteen sekä mediatutkimuksen kevään 2016 pääsykoekirjasta. Meillä Turussa voi opiskella myös, mutta luovaa kirjoittamista ja sukupuolentutkimusta sivuaineina, joihin ei kuitenkaan haeta yhteishaussa. Näitä oppiaineita pääsee opiskelemaan, kunhan ensin hankkii itsensä opiskelemaan jotain muuta pääaineena.

Keväällä 2016 taiteidentutkimuksen oppiaineisiin Turun yliopistoon on pääsykoekirjana Yrjö Heinosen toimittama Taide, kokemus ja maailma – Risteyksiä taiteidenväliseen taiteidentutkimukseen. Kirja koostuu viidestä pääosioista, äänestä, kuvasta, kielestä, välineestä ja sukupuolesta. Jokainen osa käsittelee yhtä käsitettä tai ilmiötä, jotka leikkaavat taiteenaloja eri tavoin. Ääni keskittyy musiikkiin, kuva kuvataiteeseen, kieli kirjallisuuteen ja väline mediaan. Sukupuoli liittyy sukupuolentutkimukseen, jota Turun yliopistossa voi lukea sivuaineena.

Taide, kokemus ja maailma on mleko yleistajuinen oppikirja, siksi se sopii mainiosti pääsykoekirjaksi. Teos on myös hyvin ajankohtainen, se on julkaistu 2014, ja onhan sen kirjoittajissa tämän hetken merkittävimpiä suomalaisia tutkijoita. Taide, kokemus ja maailma on ostettavissa Utushopista. Tämän lisäksi kirjaa voi myös lainata yleisistä kirjastoista. Ja vaikket edes hakisi opiskelijaksi, kannattaa tämä kirja lukaista. Baaripöytäkeskustelut tai somessa pätemisesi saavat aivan uutta potkua, kun olet ottanut taiteentutkimuksen perusasiat haltuun kattavalla tavalla! Eikä Taide, kokemus ja maailma mitään sinänsä kevyttäkään ole, vaan aivan sellaista tekstiä, jota syventäviin opintoihinkin edennyt opiskelija voi vaikka iltalukemiseksi kahlata.

Jos haluat opiskelemaan jotain taiteidentutkimuksen oppiainetta Turun yliopistoon, ei koko kirjaa tarvitse lukea, vaikka ei siitä haittaakaan ole. Taiteidentutkimuksella tosiaan on risteyskohtia taiteesta toiseen. Yhtä oppiainetta kohden riittää, noin niin kuin käytännössä, kun luet ja sisäistät kyseisen oppiaineesi sisällön. Pääsykokeessa siis voi olla paljonkin hyötyä, jos hallitsee muutakin taiteidentutkimusta, kuin hakemaansa alaa. Jos esimerkiksi halajat opiskelemaan musiikkitiedettä, kannattaa lukea Ääni-osio tarkkaan. Pääsykokeet on kuitenkin järjestetty siten, että esim. mediatutkimuksen ja musiikkitieteen pääsykokeet ovat samaan aikaan. Taidehistoria ja kirjallisuustieteet ovat toinen yhdistetty koeosio. Lisäksi hakukohdekohtaisten koeosioiden lisäksi hakijan on suoritettava hyväksytysti yhteinen koeosio. Mutta niin kuin sanotaan, ei kaikkia munia kannata pistää yhteen koriin. Esimerkiksi mediatutkimukseen hakevan kannattaa hakea samalla myös musiikkitieteeseen, ja tehdä molempiin oppiaineisiin pääsykokeet samaan aikaan. Ja kannattaa toki yleisestikin ottaen hakea useampaan oppiaineeseen. Pääsykokeesta voi lukea enemmän Turun yliopiston valintaoppaasta sivulta 43–46. Muistakaa: kevään 2016 yhteishaku alkaa 16.3.!

PÄÄSYKOKEET:
tiistaina 24.5.2016