Opiskeluvinkkejä pääsykoelukijoille

Useimmat meistä ovat tottuneita tekemään muistiinpanoja samalla kun opiskelevat. Jotkut tekevät käsitekarttoja ja toiset taas käyttävät ranskalaisia viivoja muistinsa tueksi. Pääsykoe on yksi elämän rankimmista kokeista, joka usein testaa asioiden laajempaa ymmärrystä, mutta myös pikkutarkkojen asioiden muistamista. Siksi siis kannattaa laittaa kaikki mahdolliset (rehelliset) keinot peliin, jotta opiskelupaikka kohti unelmien ammattia aukeaisi.

Olen itse huomannut vuosien saatossa, että pelkkä muistiinpanojen väkertäminen harvoin luo suurta muistijälkeä aivoihini. Olen siis ottanut käyttöön hieman erilaisia ja sovellettuja oppimistekniikoita, joita ajattelin seuraavassa postaussarjassa käydä läpi. Erilaisia opiskelutekniikoita käyttämällä voit lisätä mahdollisuuksiasi onnistua pääsykokeessa ja siksi suosittelen irtautumaan välillä pelkistä ranskalaisista viivoista.

Osta isoja papereita

A4-paperi on minusta ainakin tuntunut usein kovin pieneltä esimerkiksi käsitekarttojen tekemiseen. Käy siis lähimmässä kaupassa ostamassa isoja papereita/pahvia, johon on hyvin tilaa tehdä isojakin kästekarttoja.

Voit myös hyvin piirtää käsitekarttaan muistin tueksi pieniä kuvia. Esimerkiksi jos sinun pitäisi muistaa kaikki asiat vaikkapa ruoansulatuksesta, niin piirrä käsitekarttaan esimerkiksi huulet ja mahalaukku (voit piirtää myös käsilaukun, niin varmasti asia jää mieleesi). Sitten kun olet saanut kuvion valmiiksi, pyydä esimerkiksi poikaystävääsi seuraamaan käsitekartasta oikeita asioita samalla kun selostat sitä hänelle. Piirtämiesi kuvien avulla muistat helpommin kertoa jokaisesta vaiheesta.

Kannattaa myös aina käsitekarttoja opetellessa ottaa tietty logiikka, miten lähtee asioita opettelemaan. Esimerkiksi aloittaa selostaminen aina oikeasta ylänurkasta ja kiertää siitä myötäpäivään tms.

Iso paperi on myös hyödyllinen, jos sinun pitää opetella monia laajoja ja samankaltaisia asioita. Tee paperille taulukoita, joihin kirjoitat asiat ylös rinnakkain. Näin sinun on helppo vertailla, mitkä olivat vertailemiesi asioiden erot ja yhtäläisyydet. Esimerkiksi itse käytin tätä tekniikkaa työoikeuden kurssilla, kun opettelin erilaisten irtisanomisten ja lomauttamisen eroja.

Puhu pääsykoealueen keskeisiä asioita kännykkään
Monissa kännyköissä on sanelin-toiminto ja itse löysin sen nerokkuuden muutama vuosi sitten. Puhu sanelimeen esimerkiksi luettelosarjoja, jotka sinun tulisi muistaa ja koita vielä painottaa sanoja runomuotoon, niin ne jäävät varmasti mieleen. Esimerkiksi vaikka lääketieteelliseen lukijoille tätä voisi käyttää umpirauhasten ja hormonien opetteluun.

Itse käytin viime keväänä kännykän sanelin-toimintoa todella paljon. Sitten kun tuntui etten jaksanut enää lukea sivuakaan pääsykoekirjoja, lähdin kävelylle ja kuuntelin äänittämääni puhetta kuulokkeilta. Esimerkiksi lähestymiskielto tuli kuunneltua nauhalta moneen kertaan.

Tämä tekniikka toimii ainakin minulla ihan tajuttoman hyvin, joten suosittelen ainakin kokeilemaan.

Testaa itseäsi

Olen käynyt tämän lukuvuoden aikana jonkin verran psykologian kursseja ja ehkä keskeisin asia, joka on jäänyt mieleeni on, kuinka tärkeää oppimisen kannalta on itsensä testaaminen. Kannattaa siis tehdä itselleen kokeita opeteltavista asioista ja kirjoittaa oikeat vastaukset toiselle paperille. Sitten vain paperit syrjään muutaman päivän/vkon ajaksi ja koe esiin. Tämä ei ole hauska opiskelumuoto, sillä pääsykokeisiin lukiessa ei ole kiva myöntää, ettei osaa/muista jotain asiaa. Väittäisin kuitenkin, että tämä on yksi ehdottomasti tehokkaimmista opiskelumuodoista.

Jos perheellä/ystävilläsi on aikaa kysellä sinulta koealueesta, suosittelen sitäkin lämpimästi. On eria asia kertoa toiselle suullisesti asioita kuin vain pyöritellä niitä mielessä.

Post it-laput käsitteiden muistamiseen

Post it-laput ovat jokaisen opiskelijan kavereita, sillä ne sopivat moneen tarkoitukseen. Lapuilla voi merkata tärkeitä kirjan sivuja, joihin pitää myöhemmin keskittyä lisää. Ne ovat myös oivia apuvälineitä käsitteiden treenaukseen. Kun toiselle puolelle kirjoittaa käsitteen ja toiselle vastauksen, on pääsykoeasioiden treenaaminen todella helppoa esimerkiksi bussissa matkustaessa. Post it-lappuja voi myös hyvin kiinnitellä ympäri kotia. Kun laittaa esimerkiksi vaikeimmat käsitteet jääkaapin oveen, niin varmasti asiat jäävät mieleen!

Jatkuu…