Spektaakkelimaisia speksejä

Speksi on musikaalin omainen näytelmä, joka yhdistää näytelmää, musiikkia ja tanssia. Lisäksi se osallistaa yleisön näytelmän etenemisestä päättämiseen. Speksit ovat hyvin tyypillistä opiskelijakulttuuria ja yleensä sellaisen järjestää jonkin tiedekunnan ainejärjestö. Turun yliopiston eri tiedekuntien ainejärjestöjen järjestämiä speksejä on viisi. Tänä vuonna kävin katsomassa kolme huikeaa eri speksiä. Speksit kuuluvatkin ehdottomasti omiin suosikkikulttuurielämyksiini.

Yleisesti speksistä

Speksi etenee muuten ihan tavallisesti käsikirjoituksen mukaan, mutta siihen tuo vaihtelua yleisön omstart-huudot. Jos katsoja huutaa omstartin, esiintyjät toistavat juuri äsken nähdyn kohtauksen, repliikin, tanssin tai laulun jne. uudelleen, mutta eri tavalla improvisoiden. Lisäksi omstartin perään voi huutaa toimintaohjeita, jolloin omstartin saanut henkilö joutuu improvisoida kohtauksen uudelleen ohjeiden mukaisesti. Usein omstarttien toimintaohjeet saattavat pyrkiä muuttamaan käsikirjoituksen etenemistä tai tuomaan siihen uusia vivahteita ja jopa antamaan uusia rooleja esiintyjille. Toisinaan omstartit saattavat olla tämän hetkisen yhteiskuntapolitiikan sävyttämiä esimerkiksi perusuomalaisiin ja muihin poliitikkoihin liittyviä omstartteja tulee joka speksissä. Ylipäätään kuuluisuuden henkilöt ja erilaiset tutut ja joskus tuntemattomatkin hahmot sävyttävät omstartteja. Monesti omstartit hakevat äärimmäisyyksiä esimerkiksi olemalla dramaattisia tai härskejä. Esimerkkejä omstarteista voisi olla vaikkapa ”Omstart oopperaksi”, ”Omstart koira kertoo vitsin”, ”Omstart basisti ja näyttelijä x vaihtavat paikkaa” jne.

LEXSPEX, TLKS speksi ja I/O speksi

Ensimmäinen tämän vuoden speksi, jonka kävin katsomassa oli LEXSPEKS, eli oikeustieteellisen ainejärjestön speksi. Täytyy sanoa, että LEXSPEXillä oli kyllä ehdottomasti vuoden paras tarina ja sen sanoma. Itse pidän todella paljon sellaisista tarinoista, jotka ovat jotenkin vaikuttavia. Speksi käsitteli niin oivalla ja ajankohtaisella tavalla tämän hetkistä yhteiskunnallista tilannetta erityisesti pakolaiskriisin ympäriltä.

Toisena speksinä oli vuorossa lääketieteellisen tiedekunnan kandidaattiseuran speksi. En ollut aiemmin nähnyt yhtään lääkiksen spekisä, mutta olin kuullut huhua, että se on ihan omaa luokkaansa. Tämän maineen speksi kyllä lunastikin. Esiintyjistä huomasi, että suorituksia on harjoiteltu ja hiottu viimeiseen asti. Tähän speksiin ei ihan kuka tahansa varmasti edes pääse esiintymään, vaan voisin kuvitella, että pääsykokeet ovat aika tiukat.

I/O speksin ensi-ilassa kävin tällä viikolla. Speksi koostuu Indexsiläisistä eli yhteiskuntatieteilijöiden ja kasvatustieteilijöiden ainejärjestöjen opiskelijoista sekä opexlaisista eli opettajankoulutuslaitoksen ainejärjestön opiskelijoista. I/O speksissä korostuu todella vahvasti heittäytymisen kyky ja speksistä huomasi, että improvisaatioon on selkeästi panostettu. Myös bändin jäsenet ja tanssijat ottivat aktiivista roolia omstarteissa ja improvisaatiossa, mikä toi näytökseen kyllä ihan erityistä sävyä. Illan näytöksessä näin ehdottomasti tämän vuoden parhaat omstartit. Lisäksi omstarttien määrä oli todella suuri. Täytyykin nostaa hattua esiintyjille, kuinka he pystyivät heittäytymään niin täysillä kaikkiin omstartteihin koko näytöksen ajan.

Speksiin osallistuminen kannattaa

Olen sen verran heittäytyjä, että toisinaan toivoisin voivani näytellä vielä opiskeluaikanani I/O speksissä. Periaatteessa kuka tahansa opiskelija voi päästä esintymään tiedekuntansa ainejärjestön speksiin. Toisissa spekseissä voi olla vähän tiukemmat pääsykokeet, mutta esim. I/O speksiin osallistumisessa on käsittääkseni aika matala kynnys. Jos näyttely, tanssiminen tai bändissä soittaminen ei ole oma juttu, mukaan voi päästä muihinkin tehtäviin esim. puvustus, lavastus, markkinointi jne. Speksit tarjoavat usein monelle osallistujalle uusia ystävyyssuhteita ja kivaa tekemistä. Speksissä mukana oleminen ja esiintyminen opettaa muutenkin monia taitoja, joista on varmasti elämässä hyötyä, ja osallistumiskokemuksesta iloitsee CV:ssä hyvältä näyttävänä täytteenä. Ennen kaikkea speksissä esiintyminen saattaa olla ainutlaatuinen kokemus, joka mahdollistuu elämässä vain opiskeluvuosina. Näin ollen speksiin osallistuminen on kyllä kannattavaa.

Speksi ei ole kuitenkaan helppo laji. Olen miettinyt monta kertaa, kuinka jäätyisin lavalla, jos saisin jonkun tietyn omstartin. I/O speksiläiset treenaavat improvisaatiota syyslukukaudella todella paljon, joten kylmilteen ei lavalle joudu. Lisäksi itsensä haastaminen ja mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen on aina terveellistä. Yksi syy, mikä itseäni pidättää osallistumasta speksiin on ajan puute. Joskus se voi kuullostaa tekosyyltä, mutta speksi toden teolla vie paljon aikaa. Keväällä näytösten lähestyessä siihen saattaa mennä lähes kaikki arkipäivät. Nostan myös hattua kaikille speksiin osallistuneille, koska en todellakaan tiedä, miten opiskeluiden ja speksin yhteensovittaminen on mahdollista. Ehkäpä joku päivä otan siitä vielä selvää osallistumalla itse speksiin.