Ilo irti matkailusta vaihdossa

Monelle opiskelijalle vaihto-opiskeluaika on se, jolloin otetaan kaikki irti matkailusta. Oli sitten matkustellut paljon tai ei ennen vaihto-opintoja, niin vaihdon aikana matkustaminen nousee uusiin sfääreihin.

Omalta kohdaltani täytyy sanoa, että en oikeastaan ole kovin kummoisemmin matkustellut koskaan. Kun vertaan vaikkapa itseäni joihinkin kavereihin tai sukulaisiin, jotka lähtevät joka vuosi useampaan kertaan eri puolille maailmaa näkemään, kokemaan ja sivistämään itseään, niin itselläni matkaileminen on ollut kovin vähäistä ja pienimuotoista. Tässä tietenkin painavat vaakakupissa ihmisten erilaiset preferenssit vaikkapa ajan- tai rahankäyttöön tai erilaisten elämäntilanteiden mahdollisuudet lähteä matkustelemaan. Esimerkiksi omat matkusteluni Suomen ulkopuolelle ennen vaihto-opiskelua ovat laskettavissa yhden käden sormilla koko elämäni ajalta.

Tämä kuitenkin muuttuu monella ihmisellä vaihdon aikana, mikäli ei ole vielä matkustellut ennen sitä. Minulle tämä osui kohdalle kyllä todella selkeästi. Varsinkin kun oma vaihtoyliopistoni sijaitsee aivan Euroopan sydänalueilla, jolloin tämän pitäminen matkustelun tukikohtana eri puolille Eurooppaa lähtiessä on enemmän kuin helppoa. Nimittäin lennot, junat ja bussit ovat erittäin edullisia lähteä melkein minne vain (paitsi Suomeen). Kun osaa suunnitella ajoissa matkustelut oikeille päiville ja katsoa esimerkiksi halpoja lentoja etukäteen, niin samalla hinnalla matkustaa moneen kaupunkiin eri puolille Eurooppaa, kuin vaikkapa sesonkiaikana Suomesta etelän lomalle.

Majoittuminen on myös oma lukunsa näissä vierailukohteissa, ja moni valitseekin erilaisista vaihtoehdoista sen itselleen sopivimman vaihtoehdon. Majoittuminen on mahdollista esimerkiksi halvoissa hostelleissa, tutun tai kaverin sohvalla surffaten, AirBnB:n kautta saatavalla kämpällä tai tietenkin perinteisissä hotelleissa, jos sattuu löytämään edullisen sellaisen. Itse olen suosinut AirBnB:n kautta matkustamista, sillä koko toimintamallin ajatus on mielestäni erittäin loistava ja todella kilpailukykyinen hinnoiltaan. Lisäksi erilaisten AirBnB-kämppien etsiminen palvelusta on koukuttavaa, kun sattuu löytämään jonkun piilotetun helmen edulliseen hintaan ja hyvältä paikalta kaupunkia.

Vähän tulee semmoinen olo, että mitenkä tässä kerkiää mitään opiskellakaan täällä vaihdossa, kun vähintään joka toinen viikonloppu on jossain reissaamassa. Sitä täytyy itselleen sanoa, ja myös muistaa, että yliopiston aikainen vaihto-opiskelu on kuitenkin ensisijaisesti kulttuurin oppimista ja maailmaan tutustumista sen oman mukavuusalueen ulkopuolella.