Kertaaminen kannattaa- Opiskeluvinkkejä pääsykoelukijoille osa 2

Pääsykoekeväänä keskeiseksi kysymykseksi nousee, miten saada opittu tieto säilymään muistissa samalla kun sinne varastoituu koko ajan uusiakin asioita. Kertaaminen on siis tärkeä avain, jolla opiskelupaikka aukeaa. Mutta millä tavoilla kannattaisi käydä läpi opiskeltuja asioita ja kuinka usein?

 

Itse olen huomannut, että parasta on kerrata asioita yksinkertaisesti mahdollisimman usein. Suosittelen, että jokaisen päivän aluksi käy läpi selailemalla edellispäivän muistiinpanot. Viikonloppuisin voi kerrata kyseisen viikon opiskeltuja asioita. Lisäksi tehokas tapa on myös testata itseltään aina säännöllisin väliajoin jo opiskeltuja asioita. Kun asiat eivät ole enää tuoreessa muistissa, on niiden palauttaminen mieleen ihan supertehokasta.

 

Toinen tehokas tapa on esimerkiksi lenkillä tai bussipysäkillä miettiä jotain pääsykoeasiaa ja koittaa palauttaa siitä kaikki mieleen. Kotona voi sitten tarkistaa, mitkä asiat onnistui muistamaan ja toisaalta, että mitkä tiedot jäivät vielä unholaan. Vielä tehokkaamman tästä tekee, jos selittää kaverille tai perheenjäsenelle pääsykoealueen asioita, joka mahdollisesti vielä tarkistaa kertomaasi esimerkiksi muistiinpanoista.

 

Opin oikeastaan vasta viime keväänä oikikseen lukiessa tehostamaan lukemistani entisestään. Huomasin nimittäin, kuinka hyvin otsikoita pystyy hyödyntämään opiskelun apuna. Kun lukee kirjaa läpi ja siirtyy uuteen asiaan, kannattaa käyttää hetki siihen, että miettii ihan toden teolla, että mitä oikein jo tietää tästä asiasta. Vanhojen asioiden päälle on helppo rakentaa uutta tietoa.

 

Käsitteiden muistamisessa hyödynsin viime keväänä jo aikaisemmassa postauksessa mainitsemiani post-it-lappuja. Kävin joka ilta läpi vaikeita käsitteitä ennen kuin lopetin lukemisen siltä päivältä. Se oli mielestäni mukava ja hyödyllinen tapa lopettaa aina päivän lukemiset.

 

Miten kerrata, kun pääsykoe on jo kulman takana?

 

Viimeiset viikot ovat tavallaan keskeisimpiä, sillä niiden aikana täytyy palauttaa mieleen koko kevään opitut asiat. Miten sen sitten voi oikein tehdä?

 

Jokainen ihminen on niin erilainen oppija, ettei yksiselitteistä vastausta varmaan ole. Jotkut kertaavat asioita vielä edellisenä iltana ja toiset ovat päässeet lääkikseen niin, etteivät ole lukeneet viimeisten viikkojen aikana juurikaan. Eri aloille hakijat ovat mielestäni tässä hyvin erilaisessa asemassa. Jos et lue oikikseen viimeisten kahden viikon aikana mitään, heität hukkaan prosentuaalisesti todella suuren osan lukuajastasi. Lääkikseen hakijoiden on mielestäni ihan hyvä jo vähän rauhoitella tahtia viimeisten päivien aikana.

 

Ihan viimeisenä päivänä suosittelisin selailemaan ainakin niitä ”tärkeimmiksi koettuja” asioita ja omia muistiinpanoja.  Ei kuitenkaan kannata missään nimessä alkaa enää silloin opettelemaan vaikeita asioita, sillä siitä saa vain surullisen mielen pääsykokeeseen. Kaikista tärkeintä on, että pääsykokeeseen astelee itsevarmalla asenteella valmiina tarttumaan päivän haasteisiin.

 

Paljon tsemppiä kaikille!<3