Pahisnörttejä ja mustaa huumoria opiskelijateatterissa

Perjantai-illan kulttuuripläjäys käytiin hakemassa Hybridispeksistä, eli matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden järjestämästä teatterista. Speksi on interaktiivinen ja huumorintäyteinen musikaali, jossa yleisö voi koska tahansa vaikuttaa näyttelijöiden, bändin tai tanssijoiden toimintaan huutamalla ”omstart!”, jolloin kohtaus on näyteltävä uudelleen. Yleensä huutoon vielä liitetään jokin teräste, kuten ”omstart erotiikkaa”, ”omstart japaniksi!” tai ”omstart darth vader”, jolloin teatteriporukka pyrkii improamaan kohtaukset mahdollisimman hyvin. Moniin kohtauksiin varaudutaan toki harjoittelemalla, mutta välillä näyttelijät joutuvat hyvinkin luoviin improvisointeihin yleisön yllättävien päähänpistojen edessä.

Bratva Kontra –yhteys on katkennut on salapoliisitarina, jossa opiskelijoita katoaa ja internet on historiaa. Näytelmä on selkeästi luonnontieteilijöiden ja teekkareiden käsialaa, mikä ei ollut ollenkaan huono asia. Samalla se ottaa kantaa nykypäivän nettikulttuuriin. Näyttämöllä oli tuttuja naamoja ja yksi vanhoista kavereistani näytteli pääroolia. Siksipä päätimme nostaa jännitystä entisestäänkin menemällä yllärinä isolla porukalla yleisöksi ensi-iltaan. Yhtään ei olisi tarvinnut jännittää, sillä esitys oli mitä mainioin! Speksissä yleisön osallistuminen ja yllättävät improvisaatiot takaavat, ettei kenellekään lavalla tai yleisössä käy aika pitkäksi!

Speksit ovat jo vuosikymmenien ajan olleet osa suomalaista korkeakoulukulttuuria. Käsittääkseni jokaisen tiedekunnan opiskelijat järjestävät vuosittain oman speksinsä. Vaikka speksejä tehdään usein amatöörimeiningillä, on niiden taso yleisesti todella korkea. Tärkeisiin rooleihin pääseminen vaati esiintymis- ja laulutaitoja, mutta teatterin tekemiseen voi osallistua myös monin muin tavoin. Ystäväni kertovat spekseihin osallistumisen olleen yksiä parhaita opiskeluajan kokemuksia, enkä epäile lainkaan. Matalan kynnyksen teatteriprojektiin olisi itsekin helppo lähteä mukaan, vaikka en näyttämöllä viihdykään. Katsotaan sitten mañana, eli ehkä ensi vuonna.

Speksi on myös eräänlainen katsaus opiskelijoiden sielunelämään, ja kaikki ovat tervetulleita katsomaan! Kyseisen speksin näytökset alkavat olla jo loppuunmyyty, mutta lippuja saattaa löytyä vielä täältä.