Eroja yliopistojen välillä

Kaikissa yliopistoissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Tässä kun olen tämän kevään saanut tutustua myös toiseen korkeakouluun toisessa maassa, niin sitä huomaa paremmin erot eri järjestelmien välillä. Tuli tästä pohdinnasta mieleen tämmöisen listaustyyppisen vertailun tekeminen.

Turun yliopisto

• Yhtenäinen kampusalue
  • Paljon hiljaisia opiskelutiloja
  • Paljon paikkoja kirjastoissa
  • Kurssien oppikirjoja parhaimmillaan kymmeniä kappaleita lainattavana kirjastossa
  • Opiskelijaruoka suhteellisen edullista (2,6 € / ateria)
  • Oman alan luennot tiiviisti yleensä samassa rakennuksessa

Gentin yliopisto, Belgia (Universiteit Gent)

• Pian valmistuvien opiskelijoiden rekrytointi kampuksella hyvin yleistä. Yritykset näkyvät kampuksella vahvasti rekrytointimielessä.
  • Opiskelija-ateriat isompia ja ravitsevampia
  • Yliopisto tarjoaa itse opiskelija-asuntoja keskuskampusalueen välittömässä läheisyydessä
  • Pitkin kaupunkia hajautettu kampusalue (vrt. Helsingin yliopisto)
  • Hiljaisia työskentelypaikkoja vähän
  • Kirjastoissa vähän lukutiloja
  • Kurssikirjoja max. 3 kappaletta kirjastossa lainattavana
  • Opiskelijaruokailu kalliimpaa (3,6 – 4,1 € / ateria)
  • Oman tiedekunnan luennot voivat olla hajautettuna pitkin eri tiedekuntien rakennuksia
  • Opiskelija-asuntolat huonompia kuin Suomessa (ei esim. omaa keittiötä asumuksessa)

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä pienistä ja suurista eroista, mitä on tullut huomattua tänä lyhyenä ajanjaksona Suomen ulkopuolella. Täytyy muistaa, että paljon muutakin on, mutta en välttämättä tähän ole osannut tai muistanut laittaa aivan kaikkea, mitä on tullut koettua täällä jo.

Kuitenkin sen voi todeta, että olivat erot sitten suuria tai pieniä, hyviä tai huonoja, niin oppia voi aina eroista. Toisaalta eroja huomattuaan arvostaa eri tavalla uusia asioita kotimaassaan, mitä ei ole aiemmin osannut arvostaa, tai pitänyt itsestäänselvyytenä. Jokaisen tulisi siis itse miettiä aina, mitä asioita omassa elämässään on toisin tai mitä voisi parantaa, toisaalta suomalaisen yhteiskunnankin tulisi aktiivisesti hakea erilaisia toimintamalleja oman mukavuusalueensa ulkopuolelta, jolloin kehittymistä voi toden teolla tapahtua. Tämä pätee myös jokaiseen yksilöön. Ehkäpä yksi vaihto-opiskelukokemuksen tärkeimmistä opetuksista lopulta.