Katkolla osa 3: vuosijuhlat

Ainejärjestöt juhlistavat vanhentumistaan perinteikkäiden ja arvokkaiden vuosijuhlien merkeissä. Katko juhlii vuosijuhlia joka viides vuosi, ja nyt Katkolle on kertynyt ikää 45 vuotta. Mielestäni vuosijuhlat ovat ehkä yksi vaikuttavimmista opiskelijatapahtumista, ja ainakin itselleni tämä oli kaikista opiskelijatapahtumista se kohokohta.

Juhlakampaus ja -meikki ovat osa omaa juhlatunnelmaa

Oma päiväni alkoi kampaamossa. Viimeisessä harjoittelussaan oleva kampaajaystäväni, josta olen aiemmin myös maininnut blogissani, värjäsi hiukseni sekä teki upean juhlakampauksen ja -meikin. Työ oli todella onnistunut ja iloitsin koknaisuudesta. Mielestäni itselleni ei ihan mitkä tahansa kampaukset sovi, vaan kasvonpiirteeni vaativat kampaukselta ja meikiltä paljon. Tähän lopputulokseen olin kuitenkin todella tyytyväinen, ja kampaus kesti loppuun asti niin, ettei suortuvakaan siitä irronnut. Yleensä koitan itse väsätä juhliin jotain kampausta kotitekoisesti, mutta nyt kyllä täytyy sanoa, että hyvin tehty kampaus ja meikki ovat melkein puolet omasta juhlafiiliksestä.

Vuosijuhlien ohjelma ja kohokohdat

Juhlat järjestettiin Valtion Virastotalolla ja saavuin itse paikalle vasta iltatilajuhlaan. Tätä ennen vuosijuhlat olivat alkaneet cocktailtilaisuudella, johon en osallistunut. Cocktailtilaisuudessa nostetaan malja Katkolle ja kutsuvieraat antavat lahjoja ja pitävät käsittääkseni joitain puheita. On ihan tavallista, että osa juhlaan osallistujista saapuu paikalle cocktailtilaisuuden jälkeen.

Iltajuhla alkaa sekä Suomen lippua että Katko ry:n lippua kuljettavan airueen saapumisella juhlasaliin. Juhlan ohjelma koostuu lauluista, mahdollisista esityksistä ja erilaisista juhlapuheista. Juhlassa myös syödään hyvin ja näiden juhlien menussa oli alkuruokana parsakeittoa, pääruoalla tarjoiltiin joko härkää ja madeiran kastiketta tai kurpitsarisottoa ja tofua sekä jälkiruoksi nautittiin herkullista punajuuribrownieta. Naiset saivat juhlasta myös kauniin ruusun.

Mieleeni jäi erityisesti Katkon hallituksen puheenjohtajan pitämä puhe, jossa hän kuvasi hyvin sitä tunnelmaa ja henkeä, joka Katkolla vallitsee. Hän puhui hyvin siitä, että Katkolla jokaisella on varaa tehdä virheitä. Se on itselleni jotenkin se, miksi ehkä nautinkin opiskeluista niin paljon. Täällä ei tarvitse olla täydellinen ja kukaan ei sulje ulkopuolelle, jos mokaa. Koen, että on helppo olla oma itsensä ilman mitään paineita siitä, että joku katsoo vinoon. En useinkaan stressaa siitä, miten pukeudun tai millaisen kuvan ihmiset saavat minusta. Koen, että Katkolla on oikeasti avoin ilmapiiri erilaisia ihmisiä kohtaan. Olen itse todella huono käymään opiskelijatapahtumissa, mutta joka kerta, kun osallistun johonkin, koen olevani tervetullut. Olen kokenut, että Katkolla ollaan ystävällisiä ja halutaan tutustua toinen toisiinsa. Tämän ilmapiirin tunnistan niin kaikissa tapahtumissa kuin luennoillakin, ja siksi varmaan viihdynkin täällä.

Kuvassa oikealla Katkon hallituksen puheenjohtaja Jonna avecinsa kanssa.

Vuosijuhlilla lauletaan myös paljon. Suurin osa lauluista on juomalauluja, ja niiden yhteydessä nostetaan maljaa Katkon kunniaksi. Yhdet hyvin perinteikkäät, mutta mielestäni erikoiset laulut ovat laulu naisille ja laulu miehille. Naisille laulettavassa laulussa miehet laulavat polvistuneina ja puolestaan miehille laulettavassa laulussa naiset laulavat seisoen. Laulu lauletaan kaikkia naisia tai miehiä kunnioittaen, mutta mahdollisesti avecille kohdistettuna. Ohjelmaan kuuluu myös puhe naisille ja puhe miehille.

Illan loppupuolella miehet polvistuivat laulamaan naisille ”Niin minä neitonen sinulle laulan.”

Mielestäni yksi juhlan kohokohdista oli ehdottomasti Katkon lauluryhmän esiintyminen. He lauloivat muutaman tunnetun laulun A cappellana ja ihanaa oli, että he onnistuivat luomaan rentoa, iloista mutta arvokasta juhlatunnelmaa esiintymisellään.

Katkon lauluryhmän esiintyminen oli huikee!

Yksi lemppareistani oli vuosijuhlaperinteeseen kuuluva hetki illan loppupuolella, kun opetellaan taittelemaan korvat servetistä. Taitoa ei saisi opetella missään muualla kuin vuosijuhlassa, sillä taidon tulisi siirtyä opetettuna kokeneemmilta vuosijuhlakävijöiltä niille, jotka eivät sitä vielä osaa.

Pöytäseureeni ysävät onnistuneissa servettikorvissaan

Ilta jatkui tanssien merkeissä bändin säestäessä valssia, tangoa ja cicapoota sekä muita myös rennompia tanssikappaleita. Tämän jälkeen siirryttiin jatkoille, jotka Katko järjesti Parkissa, joka on Kauppiksen ainejärjestön omistama omakotitalo ilmeisesti bilekäyttöä varten. Lauantaiaamuna halukkaat lähtivät akateemiselle silliaamiaiselle eli sillikselle yhteisillä bussikyydeillä. Paikka oli joku urheilutalo jossain päin Turkua, missä en ollut ikinä elämässäni käynyt. Siellä oli katettuna ihana brunssi, toiset jatkoivat maljan kohottamista ja toiset kävivät saunassa ja istuskelivat paljussa. Olin kadottanut avaimeni edeltävänä vuosijuhlapäivänä ja silliksen aikana minulle selvisi, että ne olivat jostain syystä jääneet kampaamoon. Siksi en itse viipynyt silliksellä kovin kauaa, vaan lähdin hakemaan avaimia, jotta saisin ne ennen kampaamon sulkeutumista.

Vuosijuhlat ovat arvojuhla, joka opiskelijan kannattaa kokea

Katkon vuosijuhlat ovat ehdottomasti yksi arvokkaimmista juhlista, joita olen koskaan juhlinut. Ainejärjestön vuosijuhlat ovat elämys, joka kannattaa opiskeluaikana kokea. Katkon seuraavat vuosijuhlat ovat viiden vuoden päästä ja voi olla, että niihin en enää osallistu. Toisaalta vuosijuhlille on mahdollista osallistua valmistumisen jälkeenkin ja vieraiden joukossa onkin yleensä paljon alumneja. Puolestaan Index, joka on Katkon ja yhteiskuntatieteiden anejärjestöjen kattojärjestö, järjestää vuosijuhlat joka vuosi. Niihin juhliin haluaisin osallistua ehdottomasti vielä opiskelujeni aikana.