Ilo irti ainejärjestötoiminnasta

”Synapsi ry on vuonna 1962 perustettu Turun yliopiston biologian ja maantieteen opiskelijoiden ainejärjestö. Yhdistyksen jäseniksi voivat liittyä Turun yliopistossa biologisia aineita tai maantiedettä opiskelevat tai opiskelleet henkilöt” kerrotaan synapsin nettisivuilla. Synapsi järjestää jäsenilleen toimintaa monipuolisesti, ja viimeksi tänään olimme pelaamassa kuplafutista!

Oman oppialan ainejärjestöt pitävät huolen siitä, että opiskelijoilla riittää tekemistä vapaa-aikanakin. Näillä tapahtumilla on tyypillisesti hyvin kostea maine, mutta se ei ole koko totuus: Ainejärjestön profiilista riippuen jäsenille tarjotaan aktiviteetteja kulttuurista urheiluun. Synapsilaisten luontoläheisyyden takia tyypillisiä ainejärjestömme tapahtumia ovat esimerkiksi vaellusretket, sienimetsäily, lintubongaus ja kiipeily. Kulttuurivastaavat huolehtivat että leffa-ja peli-iltoja on riittävän usein ja urheiluvastaavat järjestävät viikottaisten pelien lisäksi kertaluontoisia liikuntakokemuksia. Synapsin kassaa kasvatetaan järjestämällä esimerkiksi vuosittainen lapsille tarkoitettu VappuSumppu-tapahtuma, ja kertyneitä roposia käytetään tulevien rientojen järjestämiseen. Omiin lempiaktiviteetteihin kuuluu vuosittaiset Amazing Race Turku, vappuviikon lipunryöstö, syksyn puurojuhla, leffamaratonit ja tietysti sitsit.

13007373_1093744157331523_5168283776504920819_n

Sitsit ovat perinteinen pohjoismaisten opiskelijoiden juhla, joissa sydään, juodaan ja lauletaan yhteislauluja. Sitseillä istutaan pitkien pöytien äärellä annetun teeman mukaisesti pukeutuneina ja nautitaan kolme ruokalajia. Ruokaan ei kuitenkaan ehdi juuri keskittyä, kun ohjelmaa vetävät laulunjohtaja ja seremoniamestari pitävät sitsikansan kiireisenä erilaisten perinteisten ja sovellettujen lauluen parissa. Sitsikulttuurissa noudatetaan tiettyä etikettiä, johon sisältyy esimerkiksi seremoniamestaria kunnioittava käytös ja oikeassa järjestyksessä skoolaaminen. Etiketin rikkomisesta seuraa rangaistus, joka voi olla mitä tahansa: Viime viikon sitseillä rangaistukset vaihtelivat sitruunan syömisestä rap battleen. Ketään ei kuitenkaan kiusata tai pakoteta esiintymään, vaan johtajilla on pelisilmää rangaistusten jaoissa. Perinteisesti sitsit ovat ainejärjestömme tapahtumista sieltä kosteimmasta päästä ja varsinaisen tilaisuuden päätyttyä juhlakansa jatkaakin usein klubille opiskelijabileisiin.

vappukulkue

Ainejärjestön toimintaan osallistuminen on ehkä varmin ja helpoin tapa tutustua opiskelukumppaneihinsa. Aktiivisimmat voivat hakeutua järjestön hallitukseen ja päästä itse suoraan vaikuttamaan sen toimintaan. Ainejärjestö pyrkii vastaamaan jäsentensä tarpeisiin mahdollisimman hyvin, joten kukin järjestö on aina opiskelijoidensa näköinen!

Tässä vielä tämänpäiväistä videota synapsin järjestämistä kuplafutispeleistä: