Top 8 opiskelijaelämäkokemukset

Kevään saapuessa Turkuun ja katuhiekkojen jo pöllytessä harja-autojen mukana talviteloille, on mahtava aika käydä läpi opiskelijaelämän huippukokemuksia. Tässä postauksessa minun top 8 opiskelijakokemukseni satunnaisessa järjetyksessä, olkaa hyvät!

1. Opiskelijavaput

Kevään ollessa jo näin pitkällä, että vappuun on enää kuukausi, on paha väittää, että toukokuun viimeinen ei alkaisi jo pikkuhiljaa poltella mielessä. Tulen kirjoittamaan vapusta vielä aivan oman postauksensa verran, mutta tiivisti sanottuna, opiskelijavappu on parhautta. Kaikilla ympäri kaupungin on hyvä mieli ja keväinen fiilis ja poksuvat skumppapullot sitovat yhteen niin opiskelijat kuin eläkeläisetkin. Turun vapusta tekee erityisen ihanat perinteet, jollaisia en ollut eläessäni kohdannut. Ei Kuopiossa ollut mitään vastaavaa! On käsittämätön näky katsoa lakituksen aikana Taidemuseonmäeltä alaspäin Kauppatorille, kun koko parisatametrinen kaksikaistainen autotie on täynnä ihmisiä, jotka heiluttavat ylioppilaslakkejaan ja hymyilevät iloisena. Näkyä ei voi selittää, se täytyy kokea. Edelleen joka vappu sydämeni läikähtää Turkuonnesta, kun juhlapuheen päätteksi tuhannet ihmiset painavat yhtä aikaa valkolakin päähänsä muuttaen koko rinteen valkoiseksi hattumereksi ♥

 

Kurssimatkalla Pietarissa syksyllä 2015

 

2. Haalarit

Haalarit ovat opiskelijaremuamisen symboli. Joka syksy uusien ykkösien saadessa haalarinsa, on ilo ja oma opiskelijaylpeys ylimmillään, koska haalarit olivat ainakin itselleni vahva merkki, että nyt ollaan viimein elämässä oikeasti sitä opiskelijaelämää, josta lukioaikoina vain haaveiltiin. Kumpiakin haalareitani niin bilsan kuin lääkiksenkin, olen kantanut aina suurella ylpeydellä ja tulen jatkossakin kantamaan. Haalareista tulen myös kirjoittamaan vielä tulevaisuudessa lisää!

 

3. Hölmöt ideat, jotka ovat ok, koska on pukeutunut haalareihin

Turussa on vahva opiskelijakulttuuri ja haalarit katukuvassa ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. En tarkoita, että haalarit jalassa olisi yhtään sen oikeutetumpi tekemään oikeasti vääriä tai laittomia asioita, kuin ilmankaan haalareita, mutta pieniä hölmöyksiä haalarit antavat arkivaatteita herkemmin anteeksi. On esimerkiksi aivan ok istua aamuyöllä keskellä kadunkulmaa piirissä ja ihmetellä maailman menoa tai kontata pitkin Kupittaanpuistoa. Ne on vaan opiskelijoita.

 

4. Itsensä ylittämisen fiilikset

Se fiilis, kun ekaa kertaa selviät elossa verinäytteen otosta, potilaan haastattelemisesta, tikkaamisesta, murtuman paikalleen vetämisestä, tuseeraamisesta (peräsuolen tunnustelu peräaukon kautta), sydämen sivuäänen kuulemisesta, potilaan epätoivon ja surun kohtaamisesta tai kanyylin paikalleen saamisesta. Ei niitä fiiliksiä voi kokea eikä ymmärtää, jos ei ole innostunut haastamaan itseään ja oppimaan uutta. Lääkiksessä yllä olevan kaltaiset käytännön riemuvoitot korostuvat, mitä lähemmäs klikkaa edetään, mutta jollain tasolla vastaavia itsensä ylittämisen kokemuksia on tarjolla jo aivan preklinikan alusta ja varmasti aivan jokaisella alalla. Nuo fiilikset ovat opiskeluarjen suola!

 

Eka lääkisvappu vuonna 2014

5. Kurssi- ja tiedekuntahenki

Lääkiksessä opinnoissa edetään hyvin epäyliopistomaisesti täsmälleen samaa perusrunkoa noudattaen kurssi kerrallaan kohti valmistumista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikki 150 kurssikaveria opiskelevat täsmälleen samaa tahtia ja yhdessä koko kuusivuotisen lääkiksen ajan. Pieniä eroja opintoihimme tuovat valinnaiset, mutta yli 300 opintopisteen edestä meillä kaikilla on täsmälleen samat kurssit, joita opiskelemme täsmälleen yhtä aikaa. Yhtäaikainen opiskelu mahdollistaa huikean vertaistuen, koska minulle vaikea asia on usein raskas myös 50 muulle kurssilaiselle, ja koska kurssirakenteet pysyvät vuodesta toiseen suurin piirtein samana, on tukea tarjolla myös oman vuosikurssin yli Ei ole kerta eika ensimmäinen, kun valmistuvan vuosikurssin kliininen tuutori lohduttaa fetusta, että kyllä se LBM:n kurssi vielä iloksi muuttuu – tai on ainakin läpäistävissä.

 

6. Approt

Olen puhunut approista jo aiemminkin, mutta niiden huikeutta on vain vaikea kyseenalaistaa. Turun isoimmissa approissa (AATU, Pikkulaskiainen ja Aurasoudut) tuhansia opiskelijoita eri aloilta ja eri puolilta Suomea kerääntyy yhteen kiertämään suorituskartat ojossa baareja, joissa on tarjolla ylihinnoiteltuja ja usein laimennetuksi haukuttuja approjuomia, ja lopuksi juhlimaan jatkoja yhdessä. Approkierroksen aikana ehtii tutustua ja jutustella hyvin monenlaisten ihmisten kanssa aivan sattumaltakin, koska tuhansien ihmisten ollessa liikkeellä, pieniä jonona baaritiskeille syntyy väkisin. Minusta approt ovat yksinkertaisesti parhaita opiskelijabiletapahtumia ja ne todellakin ansaitsevat paikkansa tällä listalla. Approt myös usein lomittuvat kohdan 3 kanssa…

 

Kupittaan vappu vuonna 2014

 

7. Risteilyt

Kun päästiin juhlimiseen makuun, jatketaan samalla linjalla. Opiskelijaristeilyt ovat todella rankkoja reissuja, joiden ainoa missio on pitää hauskaa. Turun lääkiksen oma risteily on yleensä lokakuun lopussa ja kaikkien lääkisten yhteinen ns. superristeily tammikuussa. Turun omalla lääkisristelyllä pukeudutaan hyteittäin tietyn, hyttiporukan yhdessä sopiman teeman mukaan. Teeman suhteen ei ole minkäänlaisia suuntaviivoja tai rajoitteita, vaan se voi olla aivna mitä tahansa. Teema on kuitenkin ehdottoman salainen ulkopuolisilta ennen risteilypäivää ja terminaaliin saapumista. Olen itse ollut verinen kirurgi, Halinallejan innoittamana ns Halunalle ja Spice Girlsien Mel B. Yksi vuosi minulta on jäänyt väliin ulkomaanmatkan takia.

 

8. Vapaus

Opiskelijaelämä on elämänvaiheena monelle aikuisiän porttivaihe, jossa ei tarvitse kantaa vastuuta kenestäkään muusta kuin itsestään. Ja se tuntuu aika todella hyvältä! Kunhan vuokran saa maksettua, opinnot joten kuten etenemään ja suuhunsa ruokaa, on kaikki vapaus tehdä mitä huvittaa omissa käsissä. Yritän itse välillä oikein pysähtyä mehustelemaan tilannetta, jossa elän. Vielä ei ole työelämän murheita tai aikatauluja eikä lapsia huolehdittavana, olen vain minä itse. (Tottakai on samaa elämänvaihetta elävä poikaystävä, jonka kanssa pidämme toisistamme huolta, mutta se on aivan eri asia, kuin olla vastuussa alaikäisestä lapsesta.) Tuosta vapauden tunteesta ja opintojen mahdollistamasta joustavuudesta kannattaa nauttia, koska opiskelijaelämä on uniikki vaihe elämää ♥ Jos yhtenä luentoaamuna herätessä nukuttaa liikaa, on opiskelijana mahdollisuus kääntää kylkeä ja palata asiaan huomenna. Hasta mañana amigo, hasta mañana!

 

 

♥ Krista