Korkeakoulujen yhteishaun viime hetket ovat käsillä!

Haku Suomen korkeakouluihin tapahtuu nykyään yliopistoille ja ammattikorkeille yhteisen Opintopolku-yhteishaun kautta, ja tuo yhteishaku on auki aivan viimeisiä päiviä. Nettihakemuslomakkeen tulee olla palautettuna 5.4.2017 kello 15 eli huomenna iltapäiväkolmeen mennessä. Nyt on siis käsillä viimeiset hetket seuraavan puoleen vuoteen tai jopa vuoteen hakea unelmien koulupaikkaa!

Ehdin lukion ja lääkikseen pääsemisen välissä taistella läpi kolme yhteishakua. Ekoina hakuvuosinani yliopistojen ja ammattikorkeiden haut olivat muistaakseni erillisissä hakupalveluissa. Silloin yliopiston puolella ei ollut väliä hakukohteiden järjestyksellä, mutta AMK.n puolella täytyi miettiä tarkkaan hakujen järjestystä, että sai parhaan mahdollisen hyödyn ensisijaisvalinnasta. Tällä hetkellä en rehellisesti edes tiedä, miten yhteishakusysteemi toimii ja onko esimerkiksi hakukohteiden järjestyksellä väliä, mutta hakujärjestelmä neuvoo varmasti hakua täytettäessä eteenpäin. Hakulomakkeen täytöstä ei varmasti kenenkään yhteishaku siis jää kiinni, kunhan vain rohkeasti uskaltautuu tarttumaan unelmiinsa ja hakemaan!

Ensimmäisenä hakukeväänäni 2011, olin ahkera hakija. Minun piti päästä johonkin, että pääsisin siirtymään elämässäni eteenpäin ja muuttamaan pois kotoa! Hain Itä-Suomen yliopistoon sovelletulle fysiikalle ja tietojenkäsittelytieteille, joihin kumpaankin tiesin pääseväni suoraan papereilla sisään. Tietojenkäsittelytieteille hain myös paperihaussa Tampereelle ja muistan edelleen, miltä tuntui saada ensimmäinen hyväksyvä kirje. Minut on hyväksytty johonkin yliopistoon! Ammattikorkeista hain ainakin bioanalyytikoksi ja sairaanhoitajaksi Tampereelle. Pääsin heittämällä sairaanhoitajapuolen pääsykokeisiin, mutta koemenestys jäi heikoksi, kun sanoin yksilöhaastattelussa suoraan, että haluan lääkikseen…

Lisäksi hain lääkikseen Tampereelle, jonne en siis päässyt, ja biologialle, jonka eri kaupunkeihin haku tapahtui biologian yhteishaun kautta. Samalla bilsan pääsykokeella haettiin siis kaikkiin biologiaa opettaviin yliopistoihin ja haussa kaupungit vain laitettiin mieluisimpaan järjestykseen. Bilsan ykköskohteeni Jyväskylä meni silloin ohi ja päädyin saamaan biologian opiskelupaikan Joensuusta, jonne olin jo niin vakavissani lähdössä, että olin sopinut kahden kämppistä etsivän tytön kanssa kämpän vuokraamisesta heiltä. Vanhempani puhuivat minulle lopulta järkeä ja päädyin jäämään lääkisunelman perässä Kuopioon sovelletulle fysiikalle. Tiesin jo silloin, mutta erityisesti nyt, että päätös oli oikea, koska hei Joensuu. En minä olisi sinne halunnut jäädä kuitenkaan opiskelemaan viiden vuoden maisteritutkintoani. Oli parempi malttaa yksi vuosi, opiskella Kuopiossa fysiikkaa, sattumalta rakastua ja tehdä uusi haku keväällä 2012.

Kevät 2012 oli jo totisempi paikka. Olin nyt ensi kertaa lukenut koko kevään lääkiksen pääsykokeeseen, ollut kalliilla valmennuskurssilla ja päättänyt sydämessäni, että minä tahdon päästä lääkikseen. Olimme myös Jarkon kanssa alkaneet kuluneen vuoden aikana seurustella ja yhdessä päättäneet, että haemme molemmat Turkuun ja toisen päästessä sisään toinen muuttaa mukana. Tämän päätöksen myötä hakukenttäni kapeni ja hain vain lääkikselle ja biologialle Turkuun. Lääkis jäi jälleen vain haaveeksi, mutta Turun biologia nappasi, ja muutimme Jarkon kanssa Turkuun.

Kevät 2013 oli minun voittokevääni. Ehdin opiskella vuoden (käytännössä vain 1/2 vuotta, koska kevään luin pääsykokeisiin) toisella unelma-alallani biologialla, ja kevään 2013 haussa minulla oli vain yksi suunta. Minä menen joko Turun lääkikseen, tai pysyn Turun biologialla ja pohdin tarkkaan uusiksi, mitä tulen elämälläni tekemään tulevina vuosina. Onnekseni en joutunut tuota pohdintaa tekemään, koska pääsin kolmannella hakukerrallani sisään ja lääkisunelmani pääsi alkuun!

Jos elämäntilanne on sellainen, että korkeakoulu-unelman saavuttaminen on juuri nyt ajankohtaista, on aika tarttua hetkeen ja jatkaa tästä Opintopolku-sivustolle.

♥ Krista