Opiskelijavappu on portti kesään ja yksinkertaisesti vain parasta

Viimeinen viikko Tositarinoita ja minulla on vielä vaikka mitä kerrottavaa! Tein projektin alussa listan, mistä kaikesta haluan täällä kertoa ja lista ei ole vielä lähellekään lopussa. Tämä viikko tulee siis olemaan jonkinasteista tykitystä, koska ainakin 3-4 oleellista aihetta odottaa vielä kirjoittamistaan. Otetaan tykitysviikon alkuun kuitenkin löysät pois ja puhutaan kevään/(kesän) virallisesta alusta, vapusta.

Puhuin jo aiemmassa tekstissä, kuinka Turun vappu on mullistanut elämäni. Teininä Kuopiossa vappu oli kylmässä hytisemisen ja ekojen humalien yhdistelmä, jota aina kyllä odotettiin, mutta nyt jälkiviisana sanoen vain, koska emme paremmasta tienneet. Itä-Suomen yliopistossa viettämäni fysiikkavuoden aikana en saanut opiskelijaelämän jujusta kiinni, koska ala oli minulle aivan väärä ja katseeni kaukana lääkiksessä, biologiassa ja Turussa. Ehkä juuri siksi mielessäni Turun ja Kuopion vapun välillä on niin valtava kontrasti. Kuopion vappu on hyvä yritys viettää kevään juhlaa lumihangessa ja routaisessa maassa hytisten, kun taas Turussa vietetään the Vappua isolla veellä ja the-etumerkillä auringosta nauttien ja luonnon jo kevääseen herättyä. Ei Kuopio tietysti mitään maantieteelliseslle sijainnilleen mahda, mutta minulle Turun vappu on kaunein ja upein vappu, jonka tiedän, eikä keväinen kaupunki ainakaan vähennä kokemuksen arvoa ♥

Viimeiset pari vuotta vaput ovat menneet jo pienimuotoisten perinteiden mukaisesti. Aamupäivällä puetaan haalarit ja kävellään Educariumin (kampusalueen eräs rakennus) edessä olevalle aukiolle nauttimaan ainejärjestöjen boolituksista. Aukiolla on ihana yhtenäisyyden ja vappuhuuman fiilis, kun eri ainejärjestöt tarjoilevat kaikenvärisissä haalareissa vaeltaville opiskelijoille boolia, ainejärjestöjen liput liehuvat ja kaikilla on hyvä fiilis, koska on viimein vappu. Lisäksi aukiolla ainakin viime vuonna esiintyi joku bändi, mikä teki tilaisuudesta vielä enemmän suomalaisille poikkeuksellisen karnevaalihenkisen.

Boolituksen jälkeen on ensimmäinen tyhjyyden ja suunnittelemattomuuden aika. Viime vuonna osallistuin erään kurssikaverini järjestämälle nyyttäribrunssille, joka oli mahtava aloitus vapulle. Jarkko sen sijaan jäi meidän takapihalle kaverinsa kanssa grillaamaan ja nauttimaan auringosta. Tyylejä on siis monia.

Lääkiksen omat vappumenot sijoittuvat Samppalinnanmäelle ja alkavat joskus päivällä/alkuiltapäivästä. Paikalle kerääntyy koko lääkis ja puistossa on yleisen hengailun lisäksi myös ohjelmaa, kuten kurssien välinen köydenvetokilpailu ja jonkinlaiset ulkoilmasitsit. Tärkeintä on kuitenkin tunne yhteenkerääntymisestä.

Varsinainen Turun vappu alkaa viiden-kuuden maissa lakituksella. Tuhannet ihmiset kerääntyvät kuulemaan yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan puhetta Taidemuseonmäelle. Paikalla on orkesteri, kuoro ja kaikkien ainejärjestöjen edustajat lippuineen. Unohtamatta tietysti koko pitkän rinteen kaksikaistaisen tien täyttävää ihmismassaa, joka odottaa komentoa painaa lakit päähän ja poksauttaa skumppapullot. Puheen aikana ylioppilaslakkeja heilutellaan ilmassa, kun puhuja sanoo jotain oikein nasevaa kuten ”koulutuksesta ei saa leikata”, mikä on sekin aika huikean näköistä, koska koko mäki aaltoilee valkoisenaan heiluvista lakeista. Ei näkyä voi sanoin kuvailla, vaan se täytyy itse nähdä.

Lakituksen jälkeen valkopäinen ihmismassa velloo hitaasti kohti jokirantaa, jossa pestään ja lakitetaan hammaslääkiksen toimesta Liljan patsas. Paikalla on paljon ihmisiä, mutta varsinkin lääkisläisiä, koska samaa porukkaa me kuitenkin olemme. Liljan lakituksen jälkeen virallinen ohjelma päättyy vappuaaton osalta ja alkaa vapusta vapun tekevä haahuilu. Joskus olen eksynyt kotibileisiin, joskus ulos Vartiovuorenmäelle, joskus kotiin ja joskus Yliopistonmäelle. Vappuna ei ikinä voi tietää, mitä lopulta tapahtuu.

Seuraavana päivänä eli virallisena vappuna järjestetään koko kaupungin vappupiknik Vartiovuorenmäellä. Koko suuri mäki täyttyy ihmisistä, joista osa on pukeutunut hienosti ja istuu oikeassa piknikpöydässä nauttimassa posliiniastioista vappubrunssia, ja osa römyää opiskelijahaalareissa pikkuruisen viltin päällä syömässä viinirypäleitä. Samaa vappua juhlivat kuitenkin kaikki. Myös vappupiknik, kuten kaikki luettelemani virallinen ohjelma, on ylioppilaskunnan järjestämä ja paikalla on muun muassa lava, jossa esiintyy bändejä. Viime vappupäivä oli ihanan aurinkoinen ja istuimme monta tuntia pikniköimässä ja pelailemassa pelejä Vartsikalla. Toivon mukaan samaan päästäisiin tänäkin vuonna.

Sellainen on minun ja Turun vappu pääpiirteissään. Paras.

♥ Krista