• Tositarinoita Turun yliopistosta

  Ilona Aalto

  Olen 24-vuotias kolmannen vuoden maantieteen opiskelija. Luonnonläheisenä seikkailijana aloitin akateemisen polkuni geologian opinnoilla, joista loikkasin ensimmäisen vuoden jälkeen maantieteen puolelle. Takana on myös ympäristötieteen ja kehitystutkimuksen opintoja, sekä vaihto-oppilasvuosi Perussa.

  Lue blogiani Katso esittelyvideoni

Kauppikseen (ja miksei muihinkin opinahjoihin) hakevan tärpit vol. 1

 

1. Työssäkäynti ei ole este, mikäli haluat kyseistä opiskelupaikkaa tarpeeksi

Satunnaiselle lukijalle/muuten taustani ohittaneelle mainittakoon, että olen ennen Turkua opiskellut kauppatieteitä syyslukukauden verran Lappeenrannassa. Muistan tuolloin muuton tiimellyksessä luvanneeni isälleni, että seuraavana syksynä muuttokuorman voisi suunnata Turkuun – ja tällä kertaa neljää kuukautta pysyvämmässä mielessä. Keväällä 2014 lähdin siis au pairiksi Saksaan asuen Stuttgartissa tasan kolme kuukautta, tarkemmin sanottuna 10.1.-10.4. Ylevänä tarkoituksenani oli aloittaa pääsykokeisiin luku jo Saksan maalla, mutta ajatuksen tasollehan tuo jäi. Suomeen tultuani olin sopinut edelliskesän työnantajani kanssa aloittavani työt vasta kesäkuun alussa (lue: pääsykokeen jälkeen) mutta kuten tavallista, ei elämä aina noudata suunnitelmiamme – ainakaan prikulleen.

Olin siis laskenut sen varaan, että ehdin paneutua kirjoihin täysipainoisesti ainakin puolentoista kuukauden verran. Suomeen tullessani sikäläisellä SIM-kortillani (jonka olin jättänyt Saksa-ajakseni Suomeen) odotti kuitenkin ei-niin-mieluisa yllätys, ts. ääniviesti työnantajani henkilöstöpalvelusta. Summa summarum, esimieheni kanssa sovittu työpaikka oli annettu meidän tietämättämme toisaalle, koska en ollut vastannut yleisluontoiseen kyselyyn kesän käytettävyydestäni. Oh well, tilanne selvisi, mutta jouduin täysipäiväisesti töihin 1.5. alkaen. Kuuden viikkovuoron työlistat eivät siinä vaiheessa kovinkaan naurattaneet, mutta yksi asia oli kuitenkin varma; vaikka olinkin yhä kirjoilla Lappeenrannan kauppatieteellisessä tiedekunnassa – mikä puolestaan olisi mahdollistanut KTM-tutkinnon jatkamisen Itä-Suomesta käsin – aioin kuitenkin päästä unelmayliopistooni, ts. Turun kauppakorkeaan.

 

2. Otollinen lukuympäristö

Päämäärätietoisuudesta päästäänkin hyvänä aasinsiltana seuraavaan lukujen onnistumisen kannalta olennaiseen seikkaan, nimittäin suotuisaan lukuympäristöön. Osviittaa omalla kohdalla toimivasta lukumiljööstä antaa yo. kuva Stuttgartin pääkirjastosta – tähän päivään mennessä en toisin sanoen ole löytänyt kirjastoa parempaa oppimisympäristöä!

Pari postausta takaperin kirjoitin kuitenkin mönkään menneestä kokemuksestani lukusalien suhteen, joten tässäpä vinkki kirjastoista pitäville mutta jokseenkin lukusaleja kammoaville. Lähes jokaisessa suuremmassa kirjastossa on sijoiteltu pieniä pöytäryhmiä eri osastojen väliin; hiljaisuusvaatimuksen koskiessa koko kirjastoaluetta, olen näin ollen kokenut kyseiset ”lukunurkkaukset” parhaiksi keskittymisen takaajiksi. Lukusalitkin ovat paremman puutteessa ”jees”, mutta olen itse huomannut välillä imeväni kanssaopiskelijoiden stressiä/ahdistusta, mikä puolestaan on vaikuttanut olennaisesti sen kertaiseen lukusuoritukseeni. Kaikista mieleenpainuvin tapaus oli eräs poika, jonka kuulokkeista suorastaan vuosivat läpi silloisen hittibiisin, Kelly Clarksonin ”What doesn’t kill you makes you stronger” lyriikat. Yritä siinä sitten muina miehinä opiskella :,D

 

3. Liikunnan, ravinnon ja levon tähdellisyys

Pääsykoekevään voi periaatteessa rinnastaa urheilusuoritukseen – sen verta kokonaisvaltaisesta uurastuksesta on nimittäin kyse. Otinkin tavakseni käydä joka toinen päivä aamusalilla ennen kirjastoon suuntaamistani, minkä lisäksi kiinnitin erityishuomiota monipuoliseen ruokavalioon jaksamiseni takaamiseksi. Tästä huolimatta kyseiset osa-alueet ontuivat toisinaan kohdallani – olen näet aina ollut verraten huono nukkuja, joten luku-urakka yhdistettynä kokopäiväiseen työrupeamaan johti välillä siihen, että huomasin kirjaimellisesti nukahtaneeni kirjaston penkkiin! Hyvät yöunet auttavat paitsi jaksamaan myös edesauttavat oppimista, ja kehotankin jokaista yökukkujaa muistamaan myös unen vitaalin merkityksen. Trust me – ei se lukujen määrä, vaan laatu 🙂

 

 

Mukavaa viikonjatkoa kaikille, muistakaahan laittaa hakemuksenne tulille eilen alkaneen yhteishaun tiimoilta!

Ansku

Viimeiseen jaksoon

”Ensi jaksossa sitten parannan.” Tämä lausahdus kuuluu monen suusta tenttiviikkojen aikana. Tänään on se päivä, kun oikkari voi aloittaa puhtaalta pöydältä ja tehdä sen paljon lupaamansa parannuksen. Monesti uuden jakson alkamisen tuoma lisämotivaatio karisee pois viimeistään seuraavaan torstaihin mennessä, mutta tällä kertaa minä aion oikeasti kerätä itseni ja elämäni kasaan ja keskittyä opiskeluun täysillä. Lupaan.

Tässä viimeisessä (!) jaksossa minulla on yleisen oikeustieteen ja oikeushistorian opintojaksot. Ymmärtääkseni nämä kokonaisuudet poikkeavat muista opinnoista jonkin verran. Viittauksia voimassaoleviin lakeihin ei hirveämmin ole, eikä lailla itseisarvona ole suurempaa merkitystä. Kirjoissa on yhteensä n. 1300 sivua luettavaa, mikä on huomattavasti vähemmän aiempiin jaksoihin verrattuna. Töitä on silti tehtävä, mutta kenties suppeampi lukualue mahdollistaa aurinkoisista kevätpäivistä nauttimisen. En osaa jotenkin vielä käsittää, että tätä opiskeluvuotta on enää vain neljännes jäljellä!

Turun kauppakorkeakoulu aka kielten opetuksen mekka

Tulipahan sitten meikäläisenkin lunastettua vaihtopaikka ykköshakukohteestani, ts. entisestä kotikaupungistani Saksan Stuttgartista! Aika mielettömät fiilikset tällä hetkellä.

Vaihtoon lähtemisen lisäksi Turun kauppis tarjoaa kertakaikkisen hulppeat puitteet kielten opiskelulle. Muistan aikoinaan jääneeni hieman harmittelemaan, etten koskaan hakenut Helsingin Hankeniin saati sitten ulkomaille. Kyseiset vaihtoehdot olivat nimittäin mielessäni hyvinkin pitkään lukiovaihtoni päätyttyä ja palattuani kotiin Yhdysvalloista. Vuosien saatossa olen kuitenkin onnekseni huomannut, että koulumme kielten opetus on monipuolisuudellaan kompensoinut mennen tullen Hankenin ja ulkomaiden jättämän aukon.

Turun kauppakorkeasta valmistuvat ekonomit tunnetaan työmarkkinoilla mm. heidän monipuolisesta kielitaidostaan. Toisen kotimaisen kielen lisäksi tulee jokaisen nimittäin valita kaksi vierasta kieltä, joista kummankaan ei välttämättä tarvitse olla englanti. Englanti vie koko ajan enemmän ja enemmän jalansijaa suomelta opetuskielenä (ei toki aivan kaikissa oppiaineissa), joten on tärkeää osata tämän ”kolmannen kotimaisen” ohella myös muita kieliä – yhtä tai mieluummin jopa useita. Törmäsin myös vähän aikaa sitten mielestäni loistavaan toteamukseen, jonka mukaan kielitaito on nykypäivän opiskelijan ajokortti! Food for the thought.

 

MONI1 ja MONI2 – rakkautta ensisilmäyksellä!

 

Paitsi että kauppatieteisiin liittyvien kielten kurssien tarjonta on huomattava (25 opintopisteen sivuaineen voi opiskella lähes kielestä kuin kielestä!), on yllä oleva kuvakaappaus esimerkki kielten opetuksen mielettömästä innovatiivisuudesta. Olen itse käynyt sekä MONI1- että MONI2-hybridikurssit, joiden ideana on siis hyödyntää laajaa kielipääomaa samassa kontekstissa. Ko. opintokokonaisuudet ovat olleet ehdottomia suosikkejani kurssitarjonnassa, enkä näin ollen ole jäänyt käytännössä katsoen laisinkaan harmittelemaan päätöstäni ”jäädä” Suomeen opiskelemaan! En itse asiassa edes tiennyt koulumme profiloitumisesta kielten suhteen ennen tänne hakuani (olin ainoastaan muuten fiksoitunut Turkuun opiskelijakaupunkina), mutta toisaalta positiivisia yllätyksiä ei voi koskaan olla liikaa. 😉

 

 

Tsemppiä muuten pääsykoelukujen aloitukseen/jatkoon! Ensi viikon postauksissani aion nimittäin pureutua tarkemmin toiseen pääsykoekevääseeni sekä siihen, mitä kaikkea kannattaa pitää mielessä pääsykoekevään ajan. Otan myös kantaa mm. valmennuskurssin tarpeellisuuteen, joten stay tuned!

 

Ansku

Yhteishaun innoittamana – tarina abikevääni pääsykoeluvuista (tai pikemminkin niiden vähyydestä)

” Kevät 2013 kului lopulta pitkälti seuraavissa merkeissä; treenasin todella ahkeraan salilla, tein töitä (sekä Ärrä-tätinä että opettajansijaisena), käväisin tätini kanssa Dubaissa äkkilähdön merkeissä sekä opin toden teolla juomaan kahvia kavereiden kanssa Kulmiksessa (paikallinen kahvila) juoruten. Pari kertaa meille vihjaistiinkin hienovaraisesti, että ootte muuten olleet täällä jo melko pitkään ja ehkä olis jo aika jatkaa matkaa.. 😀

Em. juttujen ohessa tein myös ”bisnestä” paikallisella FB-kirpputorilla. Vanhempani vitsailivatkin, että ”kyllä susta Ansku tolla menolla vielä jonain päivänä se ekonomikin tulee”, sen verran tiuhaan ovikellomme nimittäin tuona keväänä soi. Tuolloin yleinen vitsi perheemme keskuudessa olikin, että jos joku vaatekappale ei jostain syystä heti ottanut löytyäkseen, niin ensimmäinen kommentti oli ”Ansku on varmaan myynyt sen FB-kirpparilla.” Thanks hey.

 

 

Kahdessa kuukaudessa (huhti-touko) lukusaldoni näytti lopulta seuraavaa; olin lukenut neljästä pääsykoekirjasta kaksi, joista molemmat olin kahlannut yhden-kaksi kertaa läpi (siis mikä huima saavutus!). Olin kyllä näyttänyt nokkaani kirjastossa lähes joka arkipäivä, mutta hyvin vaihtelevalla (luku)menestyksellä – liian usein voiton pääsykoekirjoista veivät nimittäin joko uusin HBL tai Fit-lehti. Hyvinkään kirjastossa matkallani lukusaliin jouduin nimittäin aina kulkemaan lehtilukusalin läpi, mikä koituikin usein kohtalokseni..

Kesäkuun 1. päivä päätin kuitenkin ottaa itseäni niskasta kiinni, ja yo-juhlien jälkeiset vajaat kaksi viikkoa luinkin sitten enemmän tai vähemmän niska limassa. Lopulta jäinkin vain nippanappa rannalle ykköskohteestani Turusta – tästä huolimatta olin kuitenkin todella iloinen ja ylpeä Lappeen saavutuksestani lukumääräni huomioon ottaen. 🙂

 

 

Mun tapauksessa sisään kauppikseen mentiin siis yhteispistekiintiössä – vastasinhan vain kahta pääsykoekirjaa koskeviin kysymyksiin, enkä täten olisi mitenkään saanut riittävästi pisteitä pelkkää koepistekiintiötä ajatellen – tai no, ainakaan Turkuun! Hyvät yo-paperit koituivat siis sanalla sanoen ”pelastuksekseni”. ”

 

Tulevan viikonlopun postauksessani kerron, mitkä seikat jäivät matkaan ensimmäiseltä hakukerralta, ja mistä puolestaan otin onkeeni niistä luopuen.

Vinkki viitonen pääsykoelukuja aloitteleville; keskeisenä motivaatiotekijänä toimi ainakin itselläni toiseksi lukukevääksi kyhäämäni kuvakollaasi, jonka olin taiteillut pääsykoemuistiinpanot sisällyttävän kansioni kanteen. Näin ollen joka kerta ennen kalmankalpeisiin ruutupaperimuistiinpanoihini paneutumista näin sieluni silmin, mitä kaikkea kansion sisällön omaksuminen minulle voisikaan tulevaisuudessa antaa!

 

 

Huikeaa viikonjatkoa kandin keskeltä,

Ansku

Kannattaako käydä valmennuskurssi? – ja muuta usein kysyttyä oikikseen hakemisesta

Olen saanut useita kysymyksiä oikikseen, pääsykokeeseen ja hakemisprosessiin liittyen eri tahoilta. Kokosin nämä kysymykset ja niiden vastaukset tähän mahdollisimman kattavasti. Muistathan, että tämä on minun totuuteni, joten tarkista kaikki tärkeät päivämäärät, ajat ja paikat itse!

Milloin pääsykoe on ja miten siihen ilmoittaudutaan?

Valintakoe pidetään tiistaina 15.5.2018 klo 12:00-17:00. Valintakokeeseen liittyvä kirjallisuus julkaistaan 11.4., mutta HUOM, se pitää ennakkotilata jo maaliskuun aikana. Varsinainen hakuaika, jolloin korkeakouluihin haetaan, alkaa 14.3.2018 ja päättyy 28.3.2018. Tarkemmat tiedot hakemisesta ja pääsykokeisiin ilmoittautumisesta löytyvät https://opintopolku.fi/wp/fi/

Millainen koe on?

Koe ja sen rakenne riippuu valtavasti vuodesta, pääsykoekirjoista ja mukana olevista yliopistoista. Vuonna 2018 koe (tai oikeastaan sen tarkastus) on kaksivaiheinen. Aluksi kaikilta kokeen tehneiltä tarkastetaan monivalintakysymysten tuottamat pistemäärät. Tämän jälkeen 1569 (kolminkertainen määrä oikeustieteellisten yliopistojen aloituspaikkojen määrään verrattuna) parasta etenee toiseen (tarkastus)vaiheeseen, jossa tarkastetaan muut tehtävät ja karsitaan esiin parhaat. Opiskelijaksi hyväksymisen edellytyksenä on, että näistä lopuista tehtävistä on saanut vähintään puolet pisteistä. Lisää tietoa ja tarkemmin valintakokeesta löytyy sivulta https://www.oikeustieteet.fi/valintakoe/

Miten perillä tulee olla oikeustieteestä, jos haluaa hakea oikikseen?

Ei merkitystä. Valintakokeessa testataan vain sitä tietoa, joka löytyy pääsykoemateriaaleista. Ulkopuolisesta tiedosta ei saa lisäpisteitä, eikä sitä kannata käyttää. Liika ennakkotieto voi jopa johtaa negatiiviseen siirtovaikutukseen, jolloin aikaisemmin opittu tieto häiritsee uuden tiedon sisäistämistä. Oma osaamiseni perustui lukiossa käytyyn lakitiedon kurssiin, jossa oli käyty keskeisimpiä asioita Suomen oikeusjärjestelmästä läpi. Joidenkin termien ja rakenteiden tietäminen ennalta helpotti pääsykoekirjojen lukemista, mutta vaikka lähtisit nollasta, ei se sulje pois mitään.

Kenellä on mahdollisuus päästä sisään oikikseen?

Kenellä vain. Usein puhutaan siitä, kuinka oikikseen on äärimmäisen vaikea päästä ja tulee olla todella lahjakas pärjätäkseen pääsykokeissa. Asia ei ole näin. Oikiksen pääsykokeessa pärjäät tasan sillä, että olet lukenut ja opetellut pääsykoemateriaalin ja osaat vastata sitä koskeviin suoriin kysymyksiin suorilla vastauksilla. Vaatimuksia persoonalta voidaan kyllä mainita, sinun tulee olla pitkäjänteinen, motivoitunut ja ahkera henkilö, joka ei suuremmin kritisoi lukemaansa, jotta pärjäät erinomaisesti valintakokeessa. Kaikista ihmisistä löytyvät nuo piirteet, niitä tulee osata vain painottaa ja voimistaa lukiessaan pääsykokeeseen. Tilastoja siitä, kuinka oikikseen päästään vasta kolmannella hakukerralla vääristää ne hakijat, jotka ”tulevat katselemaan koetta” tai jotka eivät anna itsestään täyttä panosta. Sinä pääset oikikseen, jos haluat tarpeeksi kovasti.

Kuinka paljon ulkoa kokeessa tulee osata?

Kokeen painotus vaihtelee paljon vuosittain sekä yliopistosta riippuen, joten kysymykseen ei voi juuri tyhjentävää vastausta antaa. Jos kysytään jotain listaa, tulee se usein osata sanatarkasti oikein. Lisäksi tietyt määritelmät tulisi olla mahdollisimman samanlaisesti kirjoitettu kuin pääsykoekirjoissa. Lakien pykäliä voidaan kysyä, mutta esimerkiksi lukua tai momenttia ei ole yleensä vaadittu. Lyhyet ja tärkeät lait on syytä opetella sanasta sanaan, sillä koskaan ei tiedä kuinka tarkkoja tarkastuksessa ollaan. Keskity ensisijaisesti mahdollisimman laajaan osaamiseen pääsykoemateriaalista, mutta opettele toki joitain tärppejä ihan ulkoa.

Mitä pääsykoekirjojen lyhenteet tarkoittavat?

Pääsykoekirjojen tekstissä vilisee valtavasti kirjainlyhenteitä ja numeroita, jotka voivat tuntua todella erikoisille. Lyhenteet yleensä viittaavat johonkin lakiin tai tuomioistuimeen. Kirjoissa voi lopussa tai ensimmäisillä sivuilla olla lyhenneluettelo, josta löytyy selitys kullekin kirjainyhdistelmälle. Yleisimpien tuomioistuinten lyhenteet (KKO=korkein oikeus, KHO=korkein hallinto-oikeus, hovioikeus HO, hallinto-oikeus HAO ja käräjäoikeus KäO) ovat niin tunnettuja, ettei niitä juurikaan selvennetä. Lain jälkeen voi seurata numero + §-merkki (pykälä) tai numeroita suhteessa X:Y.Z (X=lain luku, Y=pykälä, Z=momentti). Tuomioistuinten lyhenteen jälkeen seuraa vuosi ja tapausnumero, sekä mahdollisesti tieto siitä, onko lopputuloksesta äänestetty.

Miten lukea pääsykokeeseen?

Lukeminen on hyvin yksilöllistä, mutta sisäänpääsy vaatii sitä kaikilta paljon. Lue aikaisemmat ”Miten lukea pääsykokeeseen?”-postaukseni, niissä kerron ylipäänsä lukuprosessista, sekä muita hyödyllisiä vinkkejä. Linkit juttuihin:

Miten lukea pääsykokeeseen?

Miten lukea pääsykokeeseen? (osa 2)

Miten lukea pääsykokeeseen? (Osa 3)

Millä kielellä pääsykoekirjat on kirjoitettu?

Minulla pääsykoekirjat olivat suomen kielisiä. Ei kuitenkaan ole mitenkään epätyypillistä, jos joku/jotkin kirjoista ovat englanniksi. Myöskään ruotsi ei ole poissuljettu, joten pakollisten kielien opiskelusta lukiossa ei ole haittaa. Itse pääsykokeessa ymmärtääkseni saa vastata englanninkielisiä aineistoja koskeviin kysymyksiin joko englanniksi tai suomeksi. Muuten kokeessa saa vastata joko suomen tai ruotsin kielellä. Kielelliset ohjeistukset kannattaa kuitenkin aina tarkistaa tehtävänannosta.

Kannattaako käydä valmennuskurssi?

Oma kantani on, että mikäli valmennuskurssi kestää yli viikon ja/tai maksaa yli 500 euroa, ei valmennuskurssia kannata suorittaa missään nimessä. Kukaan muu ei voi tehdä sitä työtä puolestasi, joka vaaditaan sisäänpääsyyn. Lisäksi mikään ei viittaa siihen, että kalliimpia kursseja suorittaneet pääsisivät helpommin sisään. Itse kävin Lex-kurssien järjestämän valmennuskurssin Jyväskylässä, joka kesti viikon ja maksoi 400 euroa. Suhteeni siihen on hivenen ristiriitainen, sillä en koe, että opin varsinaisesti sisällön puolesta mitään uutta kyseisellä kurssilla, mutta toisaalta en olisi ilman sitä päässyt ensimmäisellä kerralla sisään. Valmennuskurssin käyminen lisäsi motivaatiotani lukea enemmän, sillä muut kurssilaiset tuntuivat osaavan asioita todella hyvin, joten kilpailuviettini heräsi ja sain tarmoa opetella asioita vielä paremmin. Kurssilla kerrottiin pääsykokeen rakenteesta ja sisällöstä, sekä harjoiteltiin mahdollisia tärppikysymyksiä ja tehtäviin vastaamista. Toisaalta taas kurssi vei todella paljon aikaa lukemiselta ja materiaalien opettelemiselta (8 h/päivä). Itse ainakaan en opi sillä tavalla, että seuraan jonkun paasausta ja valmista diaesitystä, vaan tarvitsen sen oman tahdin ja keskittymisrauhan. Kursilla tehtiin myös harjoituspääsykoe, josta sain 9/80 pistettä, mikä hivenen lannisti lukemisintoani. Valmennuskurssin käymisessä on siis puolensa ja puolensa. Jos hakisin tänä vuonna uudelleen, en kävisi valmennuskurssia. Koen, että minulle merkitykselliset tiedot sain jo ensimmäisellä kerralla.

Kannattaako oikikseen hakeminen?

KANNATTAA. Mikäli tulet valituksi, olet juuri oikea henkilö opiskelemaan oikeustieteellisessä tiedekunnassa. OTN + OTM on arvostettu tutkinto, joka mahdollistaa työskentelyn hyvin monissa ammateissa työelämässä, ja siksi juristin työllistyminen on varmaa. Työuran aikana on helppo kokeilla eri työpaikkoja ja -ympäristöjä, sillä juristin pätevyys mahdollistaa kameleonttimaisen muuntautumiskyvyn useille eri oikeudenaloille. Oikeustiede on mielenkiintoista, käytännön läheistä ja arjessa sovellettavaa. Tiedät oikiksessa opiskelleena omat oikeutesi ja kuinka ne voit turvata. Viiden vuoden aikana tapaat satoja uusia ihmisiä, joista varmasti löytyy kaltaisiasi, joten sitä, löytääkö ystäviä itselleen, ei tarvitse pelätä. Kaikissa ihmisryhmissä on ärsyttäviä, raivostuttavia ja ääliömäisiä yksilöitä, mutta myös niitä kultakuorrutettuja helmiä. Vaikka olenkin vasta ensimmäisen vuosikurssin opiskelija, sanonta ”oikis on ihmisen parasta aikaa”, voi hyvinkin pitää paikkansa.

Yliopisto-opiskelun edut; vähän erilainen tenttiviikko

 

Maanantai-keskiviikko

Alkuviikon kärsin henkisestä jet lagista; tähän liittyen löysin työpaikan aulasta varsin osuvat kellotaulut, jotka kuvastavat Aasian (melkein Etelä-Korea ja PyeongChang) ja Suomen aikaeroja. Maanantaina pyörähti käyntiin toinen tämän periodin tenttiviikoista; AMK:n tapaan hiihto-/talvilomaa ei siis ole, ja joulusta seuraava pitempi loma onkin vasta pääsiäisenä (lue: viikon loma!). Summa summarum, oma tenttijärjestykseni mahdollisti tällä kertaa sen lomassa työskentelyn. Tenttiviikosta riippuen vapaapäivät ovat kuitenkin välillä kultaakin kalliimpia, ja välillä myös tenttien lukumäärä/huono aikataulullinen sijoittuminen (esim. ti ja pe) estävät toisella paikkakunnalla työskentelyn.

 

Loppuviikon eväät

17-vuotias, lukion toista luokka käyvä pikkusiskoni on koko tähänastisen lukiouransa totuttautunut digioppimisen saloihin. Yliopistossakin trendi on muuttumassa edellä kuvatun laiseksi, tosin poikkeuksen tekevät muutamat kalvosulkeisia suosivat professorit. Muistan vielä hyvin, kuinka itselläni oli aikoinaan hieman totuttelemista, kun konsepti- ja kirjapainotteinen lukioura vaihtui käden käänteessä esim. e-kirjoihin. Tällä hetkellä en kuitenkaan vaihtaisi esim. Nettiakvaarion tenttejä mihinkään; ylioppilaskirjoitusten sähköistämisen tapaan Turun yliopistokin, kauppakorkeakoulu ”tieteen luonteen sallien” yhtenä hyvänä edelläkävijänä, on aloittanut tenttien sähköistämisen. Kurssista riippuen opiskelija voi näin ollen varata itselleen sopivan ajan yleensä kahden viikon, joskus jopa koko lukukauden ajalta. Vastuuta siirretään entistä enemmän opiskelijoille, mutta mukana tuleva vapaus kompensoi mielestäni vastuupuolen heittämällä!

 

Ensi viikosta alkaen aion kirjoitella paristakin eri näkökulmasta (plus kahden pääsykoekevään kokemuksella) 14.3. alkavasta yhteishausta. Sitä ennen haluan kuitenkin toivottaa ihanaa viikonloppua jokaiselle sivustoamme seuraavalle!

Ansku

Sairaan hyvää palvelua

YTHS eli ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö on yliopistokaupungeissa toimiva konstruktio, joka tuottaa terveyspalveluja yliopisto-opiskelijoille. Merkillepantavaa on, että palveluihin on oikeutettu vain ja ainoastaan yliopisto-opiskelijat. Toiminnan rahoituksesta iso viipale tulee ylioppilaskunnan pakollisesta jäsenmaksusta, minkä vuoksi suurin osa palveluista on ilmaisia. Turussa YTHS:n toimipiste sijaitsee Kirkkotiellä, muutaman minuutin kävelymatkan päässä kampukselta. Minä olen terveyspalvelujen suurkuluttaja erinäisistä syistä, joten YTHS on varsin tuttu minulle asiakkaan näkökulmasta.

Päästäkseen YTHS:lle, tulee saada ajanvarauslupa, mikä hankitaan puhumalla puhelimessa olevan terveydenhoitajan kanssa. Kiireettömien aikojen jonotusajat ovat pitkiä, sillä Turussa opiskelijoita on yli 20 000, joten halukkaita ilmaisille palveluille löytyy. Saatuani opiskelupaikan kesäkuussa, soitin välittömästi varatakseni lääkäriajan (tiesin, että odottaa saa) ja sain ajan varhaisintaan lokakuulle. Odottamisesta ei kuitenkaan pidä valittaa, palvelu on pääsääntöisesti hyvää ja laadukasta. Harvassa maassa opiskelijat saavat nauttia näin kattavista ilmaisista terveyspalveluista!

http://www.yths.fi

 

Kommuuniruokailua yksiöstä käsin

Opiskelijan suurin menoerä (vuokran ja muut suht kiinteät kulut pois lukien) on ainakin omassa taloudessani vuodesta toiseen ollut ruoka. Minulla on usein tapana täydentää Lidlin kattavaa perusvalikoimaa S-marketin ”erikoistarvikkein”, minkä myötä viikoittaisesta ruokalaskusta ei tule päätähuimaava – usein jopa päinvastoin.

Mitä tulee otsikkoon, halusin vinkata parista seikasta, joilla yksinasuja voi pienentää ruokakustannuksiaan vielä ruokakauppojen optimoinnin lisäksikin! Ensimmäisen vuoden sunnuntaisin tapasimme esimerkiksi parin ystäväni kanssa laittaa vuorokerroin ruokaa toisillemme – kustannukset jaettiin kolmeen osaan, ja jokaiselle jäi isosta satsista vielä kotiin viemistäkin.

 

Budjetti-intialaista; maistui paremmalta kuin kuva antaa ymmärtää 😉

 

Safkasunnuntain lisäksi olen myös ottanut tavaksi laittaa ruokaa yhdessä siskoni kanssa. Yksinasuvana totesin nimittäin jossain vaiheessa joko a) syöväni liian suuria annoksia (esim. kokonainen halloum-juusto per salaattiannos), b) neljälle hengelle tehdyn makaronilaatikon pilaantuneen jääkaapissa tai c) pakastettujen makaronilaatikkojen jääneen tyystin unholaan pakkasen perälle. Ratkaisuna jokaiseen em. ”ongelmista” toimi kollektiivinen kokkaaminen, ts. sekä yhdessä ruokailu että jäljelle jääneen ruuan jakaminen kotiin vietäväksi.

Ruuanlaitto ja erityisesti leipominen ovat aina olleet lähellä sydäntäni, ja kiireen keskelläkin tapaan aina välillä valita kirjoista hetkeksi irrottavan urheiluhetken sijaan mokkapalapellillisen leipomisen. Parasta aivot narikkaan -tekemistä, mikäli minulta kysytään! Olen muutoin elämässä melkoinen suorittaja, mutta jostain syystä (thank god!) en ole koskaan ulottanut kyseistä luonteenpiirrettäni ruokaskenen puolelle. Parempi näin 😉

 

Btw, mikäli ruudun takana on muita olympialaisten vieroitusoireista kärsiviä, niin tsempit teillekin ”arkeen” palaamiseen! Tyhjiö on huomattava.

-Ansku-

Luontoa etsimässä

Olen pitkään surkutellut sitä, kuinka huonosti Turussa on ulkoilumahdollisuuksia ja luontoa virkistäytymiseen. Olen Keski-Suomessa tottunut, että kotiovesta ei tarvitse kulkea montaakaan sataa metriä, kun pakosti tulee jo jonkin järven rantaan tai metsän laitaan. Tänään näkemykseni Turun onnettomasta luontopaletista kääntyi lähes päälaelleen, kun menimme erään kaverini kanssa tutkimusmatkalle Katariinan alueelle. Matkaa sinne kertyi asunnoltani n. 5 km suuntaansa – kohde ei siis valovuosien päässä ollut.

Raikkaassa pakkassäässä oli todella nautinnollista kulkea luontopolkua pitkin keväisen auringon paistaessa. Uskaltauduimme meren jäälle, jossa oli vilskettä pilkkijöiden, hiihtäjien ja useiden muiden ulkoilijoiden toimesta. Ällistelimme Hirvensalon rantoja koristavia ökytaloja, sekä ihastelimme kauniita idyllisiä puumökkejä kumpuilevilla kallioilla. Tämä puoli Turusta oli minulle täysin uusi ja vieras, joten ihmeteltävää riitti. On aina niin virkistävää löytää uusia maisemia kotikaupungistaan!

Vaikka Katariinan seutu oli piristävä muutos muuten niin kaupunkimaiseen Turkuun, ei sielläkään täysin päässyt eroon ihmisistä ja yhteiskunnasta. Tehtaiden piiput, korkeiden rakennusten harjat, sekä kaiken maailman merimerkit puskivat maasta esiin ja rikkoivat muuten niin seesteistä luonnonmaisemaa. Haikailen sellaisesta alueesta Turun seudulla, jossa hallitsisi vain luonto ja sen oma merkillinen hiljaisuutensa. Tähän mennessä Katariinan seura pääsee lähimmäksi tätä tavoitettani, ja aion tulevaisuudessakin käydä täällä päivälenkin tekemässä.

Muuttoruljanssia ja pari sanaa kesä-Turusta

Kuinka ollakaan, perjantai on taas kerran käsillä; tuntuu, että oma viikkoni on hurahtanut tällä kertaa aivan poikkeuksellisen supernopeasti töiden, ihmisten näkemisen ja vuoden ensimmäisen tentinkin merkeissä!

Tämän viikonlopun agendalla on paitsi kandiin paneutumista, myös muuttohommia. Olen syyskuusta lähtien asunut alivuokralla vaihdossa olleen tuttuni kämpässä, mutta hänen palatessaan Suomeen oli minun etsittävä itselleni joku sopuratkaisu maalis-toukokuuksi (lue: ei siskon tai poikaystävän yksiöiden nurkista).

 

Muuttopizza-aineksia à la Ansku 5v.

 

Painavin syy tähän viime syksynä aloittamaani alivuokrakierteeseen on kesäasumisen haastavuus. Kuten aiemmin mainitsin, olen työskennellyt ensimmäisestä ”kauppiskesästäni” lähtien kotikaupungissani Hyvinkäällä. Asun näin ollen viikot vanhempieni luona, ja kaksi ensimmäistä kesää maksoin vuokraa myös Turun yksiöstäni. Koin kuitenkin lähes 500 euron kiinteän kuukausimenon olevan liian kallis kompensoidakseen satunnaista viikonloppuasumistani, ja lopputulemana luovuin yksiöstäni toukokuussa 2017.

Joku saattaa kysyä, miksen yksinkertaisesti alivuokrannut asuntoani viime kesäksi – eritoten, kun yösija löytyi siinä vaiheessa jo muualtakin Turkuun tultaessa (lue: pikkusisko/poikaystävä). Suurin päätökseeni vaikuttanut ulkoinen tekijä oli kuitenkin Turussa vallitseva verraten heikko kysyntä alivuokra-asuntojen suhteen – ei muuten, mutta juurikin kesäaikaan. Prosentuaalisesti suurin osa ulkopaikkakunnalla kesäisin työskentelevistä ystävistäni onkin päätynyt ensimmäisten kesieni ratkaisuun, ts. pitänyt Turku-tukikohtansa omassa käytössään.

Oma valintani, ts. alivuokra-asunnosta toiseen vaihtaminen, palvelee kuitenkin kaikista parhaiten tämän hetkistä elämäntilannettani. Järjestely ottaa nimittäin huomioon myös (toivottavasti!) syksyllä edessä häämöttävän ulkomaan vaihdon, ja aionkin vasta vaihdosta palattuani katsoa asuntotilannettani uudemman kerran 🙂

 

Ihanaa viikonloppua toivotellen,

Ansku

Yksin asumisen haasteet 101

Olen asunut nyt reilut puoli vuotta omillani. Lukuisten toilailujen jälkeen arjen pyörittäminen on alkanut sujua jo lähes itsestään, vaikka aluksi ruoan järjestäminen, virallisten puheluiden soittaminen ja laskujen maksaminen yksin tuntuivatkin ylivoimaisen vaikeilta. Järkeilin syksyllä kuitenkin niin, että jos miljoonat muut ihmiset ovat pystyneet tekemään saman minua ennen, niin silloin pystyn minäkin. Tämä ajatusmalli takaraivossa sai minut ymmärtämään mm. mitä tarkoitetaan viitenumerolla, mikä ero on isännöitsijällä ja kiinteistöhuollolla ja kuinka jääkaapin sulatus toimii. On kuitenkin joitain asioita, mitkä ovat vielä säilyneet minulle mysteereinä.

 1. Kuinka ihmeessä lakanoihin tulisi suhtautua? Poikkeuksetta lakanat ovat pituudeltaan (ja leveydeltään) minua suurempia, joten ensinnäkin on valtava työmaa ravistaa kangas suoraksi ilman kosketusta roskaiseen lattiaan, ja toiseksi saada se sitten taittumaan nätisti tiiviiseen pakettiin. Olen koittanut ratkaista ongelmaa teippaamalla lakanaa kiinteisiin tasoihin ja käyttämällä pahvilevyjä, mutta toistaiseksi lakanakasani pysyvät selittämättöminä ryppymöykkyinä.

 1. Kuinka kovaa asuntoni äänet kuuluvat muualle? Toisinaan jostain kantautuu hyvin etäistä puheensorinaa tai tuolin raahautumista, mutta selittyykö hiljaisuus sillä, että äänieristys rakenteissa on tehokas, vai että naapurini ovat vain kovin hiljaisia? Pysähdyn miettimään tätä aina suihkussa tullessani Chandelierin kolmanteen kertosäkeeseen.
 2. SÄHKÖKYTKENNÄT. Vaikka suoritinkin pakolliset käsityökurssit alakoulussa puukäsityössä, ei piirilevyjen kolvauksesta ole ollut juurikaan hyötyä. Olen lukenut asuntoni sähkökarttaa (jos sitä sellaiseksi edes kutsutaan), ja vaikka kuinka koitan kytkeä virrat pois asentaakseni turvallisesti lamppuja, jää päälle aina se vihoviimeinen pistorasia, jonka olisi kuulunut myös sammua. Ehkä odotankin vain, että isä tulee kylään.

 1. Yksin syöminen. Viikonloppuisin kun koululla (jos muuten professorin kuullen sanot yliopistoa kouluksi, saat korvillesi. Been there, done that) ei tule käytyä, teen usein ruokaa kotona. Ruoanlaitto sujuu, juu-u, mutta sitten tulee se vaihe, kun tulee kattaa pöytä, istua alas ja syödä. Kuinka kaunis kattaus pitäisi tehdä? Tuleeko ruokailun ajan tanattaa pöydässä ja syödä lautanen tyhjäksi? Mihin minun kuuluisi katsoa? Lähes aina ruokailutilanne johtaa siihen, että saatan lähteä pöydästä hetkeksi tekemään jotain muuta, jonka jälkeen palaan lautaselle, syön taas haarukallisen ja jatkan puuhiani. Jos yksin syömiselle on jokin etikettisäännöstö, olkaa hyvät ja kertokaa minulle siitä.

 1. Viimeisenä kerron kiusallisen tunnustuksen. PELKÄÄN SANOINKUVAILEMATTOMAN PALJON PIMEÄÄ. Olen aikaisemmin elämässäni havainnut tämän viettäessäni yksin öitä kotona, mutta nyt en pääse pelkoani pakoon millään lailla. En usko, että kukaan nauttii pimeydestä – itselläni kuitenkin pimeän pelko on edennyt siihen vaiheeseen, että ennen nukkumaanmenoa tarkistan sängynaluset ja kaapit ja pidän valoja päällä niin kauan kuin vain on mahdollista. Syytän pelostani kauhuelokuvia (erityisesti tätä lyhytpätkää: https://www.youtube.com/watch?v=uUDT4NsDb_M ) sekä opiskelukaveriani, joka kertoi minulle turkulaisesta hiipparista, joka öisin ilmestyy ihmisten koteihin tuijottamaan nukkuvia.

Vaikka yksin asumisessa onkin joitain epäkohtia ja tiedonaukkoja, on se silti mahtavaa. Voin päättää kaikista omista asioistani, saan siivota milloin haluan, ja pystyn milloin vain vetäytymään omaan rauhalliseen kotiini. Se opettaa arvokkaita taitoja ja tietoja ja pakottaa pitämään itsestään huolta ja selviytymään kaikissa tilanteissa. Suosittelenkin kaikille edes jossain vaiheessa asumaan aivan pelkästään oman itsensä kanssa. Sinä olet itsellesi parasta mahdollista seuraa.

Miten lukea pääsykokeeseen? (Osa 3)

Pääsykokeeseen tarvittava kirjallisuus julkaistaan 11.4.2018. Tämän jälkeen on noin kuukausi aikaa lukea ja opetella niiden sisältämä materiaali pääsykokeeseen, joka pidetään toukokuun 15. päivä. Kirjallisuus kannattaa tilata ennakkoon (tarkemmat tiedot julkaistaan maaliskuun aikana sivulla www.oikeustieteet.fi), jolloin pääsykoekirjat postitetaan kotiisi. Minulle ne taisivat saapua jopa pari päivää aiemmin kuin oli ilmoitettu. Kun kirjat ovat käsissäsi, tulisi työsi alkaa välittömästi.

(Mikäli haluat tiivistetyn tarinan lukuprosessista, niin kelaa alemmas numeroituun listaan.)

Minun pääsykoekeväänä materiaalina oli kolme pääsykoekirjaa; sopimusoikeudesta, panttioikeudesta ja siviiliprosessista. Kirjoissa oli yhteensä n. 450 sivua, ei siis mitenkään ylivoimaisen paljon. Luin ensimmäisen päivän aikana kaksi kirjoista läpi melko kevyesti, jotta sain jonkinlaisen käsityksen mitä ne käsittelivät. Vaikka kirjoista ei pysyisi ollenkaan aluksi perillä, se ei haittaa yhtään – luulin vielä sadan luetun sivun jälkeen, että panttioikeuden kirja käsittelisi patenttioikeutta.

Käytyäsi kaikki kirjat kertaalleen läpi, aloita syvempi paneutuminen. Omana tavoitteenani oli käydä yhden päivän aikana n. 30 sivun edestä aiheita kaikista kolmesta kirjasta hyvin syväluotaavasti. En edennyt kirjoissa lainkaan kronologisesti, vaan yhdistelin sopivan kokoisia palasia kimppuihin saavuttaakseni tavoittelemani sivumäärän. Joinakin päivinä saatoin kiinnittää huomioni pelkästään yhden kirjan yhteen osioon, jonka koin haastavaksi.

Miten sitten tekstiä tulisi purkaa ja jäsennellä? Minä luin tekstin pariin kertaan läpi, jonka jälkeen alleviivasin 1-3 tärkeintä ydinvirkettä. Mikäli tekstikatkelmassa oli viittauksia lakeihin tai korkeimman oikeuden ennakkopäätöksiin, alleviivasin kaikki suorat lainaukset vaaleanpunaisella värillä. Nämä kaksi vaihetta auttoivat minua setvimään moniäänistä tekstiä, ja havaitsemaan sen, mikä oikeasti on oleellista. Mikäli tekstin seassa oli jonkinlainen lista (listat ovat aina tärppejä, opettele ne ulkoa!) laitoin sivun yläkulmaan muistilapun.

Kuluu useita viikkoja, kunnes kirjojen oppikokonaisuuksia alkaa oikeasti muistamaan kunnolla ja tietyllä tapaa jopa ymmärtämään. Tässä vaiheessa voi tietyllä tapaa hengähtää, ja muuttaa opiskelutyyliään. Koko ajan kaikkea pitää kerrata, mutta enää tulee paneutua vain asioihin, joita ei tunne hallitsevansa yhtään. Listoja, lakeja ja KKO:n (korkein oikeus) lainauksia tulee nyt viimeistään alkaa opettelemaan ulkoa. Tämä ei onnistu muuten kuin toistamalla loruja tarpeeksi kauan, kunnes ne ovat syöpyneet takaraivoon kiinni.

Viimeisellä viikolla ja viimeisinä päivinä ei kannata uskoa sitä liirumlaarum-puhetta, ettei saisi lukea enää, koska kaikki opittu voi kadota muistista. Asia ei todellakaan ole näin, itselle ne parin viimeisimmän päivän lukeminen opettivat vielä kaikenlaista materiaalista, enkä usko että stressinikään olisi lievittynyt vain lepäilemällä ennen koitosta. Lukutyyli on kyllä hyvin erilaista, kirjoihin en tainnut koskea koetta edeltävinä päivinä, sillä olin tehnyt lukuisia muistilappuja, tiivistelmiä ja kaavioita, joita sitten selailin valtavassa kiihkossa.

Tiivistetysti, luku-urakkasi voi siis edetä esimerkiksi näin:

 1. Materiaali julkaistaan, lue kirjat kevyesti läpi
 2. Opiskele asioita syvemmin sopivankokoisissa palasissa
 3. Opettele asioita ulkoa! Palauta jo opittua mieleen.
 4. Kertaa, kertaa, kertaa

Kohti mielekästä opiskelua ja oppimista

”Mun opiskelutekniikkaa on aina käynyt kutsuminen enemmän tai vähemmän omintakeiseksi. Kympin keskiarvolla yläkoulusta lähteneenä oon periaatteessa aina ollut hikke, mutten sitten kuitenkaan sellanen stereotyyppinen, nenä kirjassa päivänsä viettävä tapaus. Tuntimääräisesti oon nimittäin aina panostanut opiskeluun todella vähän, ja mun opiskelutyyliä kuvaakin erityisen hyvin sanonta ”viime tippaan jättäminen”.

Erityisesti tää on näkynyt niissä aineissa, joille en oo koskaan sen kummemmin lämmennyt. Esim. lukiossa mun taktiikkana oli avata kemian kirja ensimmäistä kertaa koetta edeltävänä päivänä ja hönkäistä se sitten yhdeltä istumalta läpi – tuloksena kokeesta 10- ja kurssista 10.” (ajatuksiani vuodelta 2014)

 

Pientä piristystä muuten niin aneemisen näköisiin kouluvihkoihin

 

Ennen yliopistoa ja sivumääriltään n. triplaantuneita tenttialueita koetti välietappi nimeltä ylioppilaskirjoitukset. Niin, ja tietenkin kauppatieteellisen pääsykoe. (EDIT: Kävin muuten huvikseen laskemassa, ja nykymetodilla olisin saanut ylioppilastodistuksestani 38/40 pistettä, ts. kenties suoran väylän kauppikseen?) Yhtä kaikki, aiemmin liiaksikin loppukiriin perustunut taktiikkani alkoi hioutua nykyiseen muotoonsa keväällä 2013; seuraavassa vinkkaankin omakohtaisesti hyväksi todetusta, opiskelun huomattavasti mielekkäämmäksi tekevästä kahden kombosta!

 

Make it interesting

Olen niin perinpohjainen kiinnostusoppija kuin vaan olla ja voi, ja lähtökohtaisesti saankin itseni kiinnostumaan tiedosta kuin tiedosta – ainakin tiettyyn pisteeseen saakka. Muistan esim. em. kemian kurssia läpi tahkotessani innostuneeni tuosta viimeiseen asti välttelemästäni aihepiiristä siinä määrin, että pienessä mielenvikaisuudessa pohdin jopa jatkavani aineen opintoja 😀 Summa summarum, mahtavinkaan opiskelutekniikka ei varmasti pistä pahakseen sitä lisäboostia, jonka aiheen mielenkiintoiseksi kokeminen saa oppimisprosessissa aikaan! ”Fake it ’til you make it” -lähtöinen motivaatio voi ts. parhaimmassa tapauksessa muuttua oikeasti sisäsyntyiseksi, kunhan aiheelle vain ensin antaa mahdollisuuden.

 

Make it personal

Lukion psykologian opeista alitajuntaani ovat näemmä iskostuneet erityisesti kaksi termiä; sisäsyntyinen motivaatio sekä sisäiset mallit eli skeemat. Keskeisintä skeemoissa lienee niiden mahdollisimman vähäinen määrä, ts. älykäs uuden aineksen sitominen vanhaan, jo opittuun tietoon. Muistin kuormituksen vähentämiseksi sisäisiä malleja voi ja kannattaa täydentää myös muiden korviin ennenkuulumattomin esimerkein. Henkilökohtaisen ulottuvuuden saavat muistisäännöt ovat näet poikkeuksetta muita tehokkaampia; eräs ystäväni esim. kertoi ajatelleensa itselleen täysin tuntemattomat (silloisen) pääsykokeen laskis-termit tutuin, konkreettisin esimerkein isänsä firman kautta. Näin uudet, ennestään tuntemattomat käsitteet saivat persoonallisen ulottuvuuden vähentäen oleellisesti muistin jo valmiiksi huimaa kuormitusta mitä tulee ylipäätään pääsykokeisiin valmistautumiseen.

 

Aurinkoista alkanutta viikkoa!

Ansku

Kolme muskettisoturia – viikonloppu kotipuolessa

Olympialaisia, After Ski -letut sekä Disney-leffoja

Joskus, eritoten juuri loppuneen tiivistäkin tiiviimmän 3. periodini jälkeen, on lupa ottaa hieman rennommin. Edessä häämöttää kahden viikon aikataulutettu rupeama tenttejä ja töitä, joten tämän viikonlopun rentoilut tulivat todella tarpeeseen. Viimeisten kolmen päivän aikana olen paitsi viimeistellyt kouluhommia ja ollut töissä, myös nauttinut siskoni Wanhojen tansseista sekä räkättänyt mitä hurmaavimmin lapsuuden kahdelle Disney-lempparille, Mulanille ja Keisarin uudet kuviot -elokuvalle. Mahtuipahan viikonloppuun myös aurinkoisessa talvisäässä taitettu hiihtolenkki sekä – tasapainottavana palkkarina – letut kermavaahdolla ja hillolla.

Ajoittainen kahden kaupungin, ts. Hyvinkään ja Turun väliä reissaaminen on ainoastaan väliaikaista, minkä tiedostaen koitankin ammentaa kokemuksesta kaiken mahdollisen positiivisen. Ehdottomasti parasta kotipaikkakunnalla sijaitsevassa työpaikassani ovat sen ”luontaisedut”, ts. mahdollisuus nähdä vanhempiani ja nuorinta siskoani sekä kotipuolessa asuvia ystäviäni.

 

 

Mitä tulee siskoihini, joita minulle on siunaantunut kaksin kappalein, ovat he olleet olennainen osa opiskeluaikaani monessakin mielessä; teatterialaa opiskellut siskoni on prepannut minua milloin missäkin esitelmässäni, kun taas nuorin on omalla lukiouurastuksellaan tsempannut tätä lahjakkuuteensa ja muistiinsa välillä liiaksikin luottavaa tapausta ahkerampaan puurtamiseen. Pikkusiskoni ovat kaikkeni, ja heidän vierailunsa Turussa (nykyisin toinen tosin asuukin samassa kaupungissa) ovat yksiä opiskeluaikojen parhaimmista muistoista! <3

 

Ihanaa sunnuntai-illan jatkoa,

Ansku

Uusi koti

Vihdoin muuttoni on valmis. Uusi asuntoni tekee minut todella onnelliseksi, sillä täältä löytyy monia asioita, joita edellisessä ei ollut, mm. toimiva uuni, astianpesukone ja äänieristys. Tärkeintä kuitenkin on, että tässä asunnossa ei ole tuholaisia. (*koputtaa puuta*)

Kyllä, jouduin muuttamaan aiemmasta asunnosta pois, sillä siellä oli ilmeisesti turkiskuoriaisia. Hauskaahan on, että asuin asunnossa reilut kuusi kuukautta ja havaitsin näitä toukkia koko sen ajan, mutta luulin niitä tavallisiksi sokeritoukiksi. Toukkien todellinen luonto paljastui, kun löysin niiden aiheuttamat vahingot matoistani. Turkiskuoriaiset ovat siis kodin tuholaisia, jotka asustelevat vanhoissa kerrostaloissa seinänraoissa, varastoissa ja lattialistoissa, ja niiden toukat mutustelevat mielellään tekstiilejä. Toukkia ei päiväsaikaan näkynyt, mutta loppuajastani asentamani teippi paljasti, että niitä asunnossa oli kymmenittäin, ellei jopa satoja!

Edellinen asuntoni oli yksityiseltä vuokranantajalta. Asunnon kunto oli todella huono, mutta ajattelin, että kunhan katto on pään päällä, niin se riittää. Olen aina ollut kovin tietoinen tietyistä kodin tuholaisista, ja vahdinkin ensimmäiset asuinviikkoni, ettei asunnossa ole lutikoita tai torakoita. Jos jotain hyvää, niin niitä sentään ei seinissäni asustellut. Minulta löytyneet turkiskuoriaiset kun ei näiden tapaan esimerkiksi pure ihmistä. Tästä asuntosambasta opin sen, että asunnon kanssa ei kannata tinkiä. Älä ota ensimmäistä asuntoa minkä saat. Äläkä toista. Ota sellainen, jossa on laatuun nähden kohtuullinen vuokra, ja jossa uskot tuntevasi olosi kotoisaksi ja turvalliseksi opiskelusi ajan. Kaikille löytyy kyllä koti.

Kesätyöt

Alkuvuosi on aina kaikista stressaavinta aikaa, sillä silloin kuuluu hakea kesätöitä. Työt eivät itsessään stressaa, päinvastoin, töitä tekisin ilomielin – ahdistusta aiheuttaa se, kuinka työnhaussa tulee olla nopea, tuloksellinen ja aikaansaava. Mitä jos kesäksi ei saa työpaikkaa? Opiskelijana tilanne on vielä rintaa puristavampi, sillä kaikkia tukia ei tule kesän aikana, ja useimmat vuokrasopimukset on pysytettävä voimassa kesänkin ajan.

Oikeustieteellisen opiskelijalla on useita kesätyömahdollisuuksia omalta alalta. Suuret asianajotoimistot ja lakifirmat pyörittävät trainee-ohjelmia, jotka ovat tarkoitettu kaikenikäisille oikisopiskelijoille porrastetusti. Jopa ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat voivat päästä töihin. Varsinaisten hakujen lisäksi töitä voi kysyä pienemmistä lakiyrityksistä, mutta usein vasta vähän opiskelleille ei hommaa tahdo löytyä.

Itse olen hakenut todella moneen paikkaan töihin. Osaan olen päässyt haastatteluun ja päätös on vielä muhimassa, osa on tyrmännyt jo minut ja osan olen minä torjunut liian kaukaisen sijainnin, työn laadun ja määrän tai jonkin mitättömän pikkuseikan vuoksi, joka on minua häirinnyt. Haluaisin niin kovasti jonnekin töihin, mutta ovet tuntuvat pysyvän tiukasti säpissä. Jos tällainen tilanne tapahtuu, etten pääse minnekään kesäduuniin, aion todennäköisesti opiskella kesän. Turun yliopistossa pyörii kesäisin joitain opintojaksoja ja ainakin oikiksessa on runsaasti opintojaksoja joiden suorittaminen ei juurikaan katso aikaa. Vaikka nyt tuleva kesä on suuri violetti kysymysmerkki, niin luotan että kyllä asiat selviävät parhain päin.

Pari sanaa ”pupuperheestä” (lue: ystävät opiskeluaikojen parasta antia)

Tiedättekö sen tunteen, kun – verraten itsekkäästi – jättää elämässä jotain oikeasti hyvää taakseen paremman toivossa? Eikä sanatarkasti edes paremman, vaan ainoastaan intuitiivisesti paremmalta tuntuvan toivossa. Melkoista hakuammuntaa, joka voi päättyä joko erittäin hyvin tai huonosti.

Tositarinoita-hashtagin lunastamiseksi lienee tarpeen kertoa eräs tarina. Tai no, tarina ja tarina, mutta satuinpahan ennen Turkuun muuttoani keskustelemaan siskoni kanssa tulevista kuvioista. Muistan tuolloin pohtineeni, josko lähtö Lappeenrannasta (jossa siis opiskelin syyslukukauden 2013) oli sittenkään ollut oikea valinta. Päällimmäisenä mielessäni pohdin mm. sitä, olinko tehnyt kardinaalitason virheen jättäessäni Lappeen ja sieltä saamani ystävät taakseni.

”Ruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolen” pätee hyvinkin moneen asiaan, muttei onneksi aivan kaikkeen. Heti ensimmäisistä koulupäivistä lähtien kaksi ensimmäisenä iltana ”yhdistettyä” tutorryhmäämme hitsautui nimittäin niin tiiviiksi porukaksi, etten rehellisesti sanottuna osaisi enää kuvitella elämääni ilman näitä ihmisiä.

Yhteisiin vuosiimme on mahtunut paitsi Poseidon-nimeä kantava, jo perinteeksi muodostunut nimikkoristeily myös todellista, Instagramista #antinpuput takaa löytyvää teemabileisiin heittäytymistä. Kaikista arkisimmat – mutta myöskin ne rakkaimmat – muistot liittyvät kuitenkin darrapäivien kollektiivisiin (lue: allekirjoittanut kokkaa) ruokahetkiin. Summa summarum, mitään en vaihtaisi näistä reilusta kolmesta ja puolesta vuodesta!

 

 

Ystävänpäiväterkuin,

Ansku

Ajan- ja stressinhallinnan yhteen nivoutuminen

Kirjoittelen vielä myöhemmin tarkemmin itselle oikean/oikeiden opiskelutekniikoiden löytämisestä, mutta sitä ennen (ja siihen liittyen) halusin kuitenkin ensin pohtia hieman ajan- ja stressinhallinnallisia kysymyksiä. Oikeiden opiskelutekniikoiden sovellus on näet yksi tekijöistä, jotka edesauttavat paitsi ajan- myös opiskelijan arjen kokonaisvaltaista stressinhallintaa; kyseinen ilmiö on YTHS:n (Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiö) mittapuullakin varsin ajankohtainen, ja tämän myötä halusin myös tuoda oman ”kantapään kautta”-kontribuutioni aiheen ympärillä käytävään keskusteluun.

Suomennettuna (teitittely vaihdettu sinutteluksi); ”Päätettyäsi, toimi.”

 

Stressinhallinta-termin varsin negatiivinen konnotaatio väistyy vaihdettaessa sanan tilalle ”balansointi”. Arjen moninaisten askartenkin välinen balansointi (nimim. 10 kurssia tässä periodissa) nimittäin onnistuu, joskin enemmän tai vähemmän syväluotaavan itsetutkiskelun avittamana. Esimerkkinä toimikoon, kuinka vielä pari vuotta sitten tapasin haalia kalenterini täyteen menoja klaaraten niistä esimerkillisesti kaikki aikataulutetut, kuten kurssi- ja kokousmenot. Sen sijaan epämääräisesti jonkun päivän kohdalle kirjatut ”lue itsenäisen kurssin X tenttiin” -merkinnät tapasivat poikkeuksetta siirtyä seuraavalle päivälle, viikolle jne. Alitajuisen stressin määrä kasvoi samalla huomaamatta, ja yhtäkkiä huomasin esim. sähköisen tentin viimeisen päivämäärän olevan aivan nenän edessä. Tekemättähän tuo jäi.

Jossain vaiheessa, em. skenaarion toistuttua useampaan otteeseen, tajusin viimein tarttua kalenteriini ja ottaa käyttöön aikataulutettuja menoja vastaavan käytännön, ts. ”treffit oman itseni kanssa”. Eritoten kandia kirjoittaessa olen huomannut em. käytännön omaksumisen äärettömän tärkeäksi; kalenterin epämääräiset harakanvarpaat ”kirjoita kandia viikonloppuna” eivät nimittäin – ainakaan omalla kohdallani – konkretisoi kirjoitustarvetta tarpeeksi, vaan toimeen tarttuakseni vaadin selkeän, tuntimääräisen aikataulun. Aikataulun, joka paitsi lisää ajanhallinnan tunnetta myös balansoi viikonlopun kellonlyömät työ- ja vapaa-ajan välille.

 

Mukavaa sunnuntain jatkoa <3

Ansku

Omalla lomalla

Turun yliopistossa on hyvin laaja akateeminen vapaus. Oikiksen useimmilla luennoilla ei ole läsnäolopakkoa, joten opiskelun kyseisiltä opintojaksoilta voi periaatteessa hoitaa itsenäisesti. ”Pakollisilta” opintojaksoiltakin (kielet) saa olla parisen kertaa vapaalla. Itse keräilen vapaapäivien käyttömahdollisuuksia, jotka sitten käytän viikon mittaisiin lomiin. Tällöin matkustan kotiseudulleni Jyväskylään. Junalla matka kestää reilut kolme tuntia – ihan joka viikonloppu ei siis ole järkeä ajella tuota väliä.  Jyväskylässä käydessäni näen paljon ystäviäni ja perhettä, ja aikataulu tuntuu toisinaan olevan tiukempi kuin Turussa.

Olen ollut viimeisimmän viikon käymässä kotikotona. Ohjelmassa on ollut roskaruoan syömistä, ulkoilua pistelevässä pakkassäässä ja yleistä maailmanparantamista. Suhtaudun tähän viikkoon talviloman tavoin, en ottanut mukaani yhtäkään koulukirjaa ja koitan vältellä opiskelua kaikin tavoin. Viikon toimettomuus ei kuitenkaan merkitse opiskelun kannalta paljoa. Kun hommia tekee tasaisesti, ei usean päivän pako arjesta tunnu missään!

Kesätyönhausta; tyhjästä on paha nyhjästä – vai onko?

 

Kesätöiden saaminen on usein melkoista hakuammuntaa; muistan esimerkiksi itse, kuinka ensimmäisen opiskeluvuoteni keväänä aloin jo joulu-tammikuun vaihteessa täyttelemään paitsi varsinaisia hakulomakkeita myös lähettelemään erinäisiä avoimia hakemuksia. R-kioskit ja McDonald’sit kolunneena olin päättänyt erikoisliikkeiden olevan listallani seuraavina – näiden lisäksi hain monipuolisesti Turku-Hyvinkää-Helsinki-akselilta löytyviin, koulutusmielessä ”kaupallisen alan töihin” laskematta kuitenkaan erityisemmin niiden varaan.

Ensimmäisen opiskeluvuoden/lukion jälkeen ei vielä oikein voi paukutella henkseleitään minkään tietyn alan osaamisella (vaikka kiinnostusta löytyisi senkin edestä), joten tietään kokeneempien hakijoiden joukossa on luovittava enemmän tai vähemmän kekseliäästi. Ahkera hakemusten lähettely keväällä 2015 poiki kohdallani loppujen lopuksi jopa 12 haastattelukutsua rahoitus- ja pankkialan työnkuvista Alkon ja IKEAn myyjään.

Huolimatta siitä, että varsinainen kesätyönhaku-urakointini ajoittuu kolmen vuoden päähän, ovat tämän postauksen vinkit mitä luultavimmin yhä paikkansapitäviä; olen nimittäin työpaikan saatuani – ja seuraavina kesinä ja sittemmin osa-aikaisena jatkettuani – kunnostautunut niin perhe- kuin kaveripiirinkin epävirallisena hakemusguruna (well, ehkä ennemminkin apuna!)

 

Huutomerkki ja oman osaamisen kiistäminen – kaksi kardinaalivirhettä?

”Minulta ei löydy aikaisempaa kokemusta toiminnanohjausjärjestelmien käytöstä, mutta innostuneisuuteni ja nopea uuden aineksen omaksumiskykyni tulevat varmasti korvaamaan mahdolliset tiedolliset vajavaisuuteni!”

 

=> Kaksi kullanarvoista hakemusvinkkiä kantapään kautta:

 

*Luota persoonallisuuteesi – esim. huutomerkkejä saa ja kannattaa käyttää, joskin harkiten. Sain taannoin Suomen kielen ja viestinnän -kurssille osallistuessani palautetta hakemukseni lievästi ”huutavasta tyylistä”. En missään nimessä käy kiistämään opettajani kannanoton paikkansapitävyyttä, sillä olen itse asiassa huomannut huutomerkkien lukumäärän (tällä hetkellä tasan 1) tippuneen vuosi vuodelta hakemusluonnoksistani(!) Kenties vuosi lisää kokemusmielessä on vähentänyt tarvetta alleviivata työnantajan silmissä ilmiselvää (hakemuksen kerta täytettyäni) kiinnostusta työnkuvaa kohtaan? 😀

 

*Faktat pöytään – mainitse hakemuksessasi rohkeasti työnkuvan kannalta (em. esimerkissä toivottiin SAP-kokemusta) olennaisten vaatimusten puuttuminen; pyri kuitenkin vielä samassa lauseessa vakuuttamaan hakemuksen lukija kyseistä ”vajavaisuutta” kompensoivasta pätevyydestäsi. Kursivoitu lausahdus on poimittu suoraan avoimesta hakemuksesta, jolla ensimmäisen vuoden keväänä onnistuin kuin onnistuinkin nappaamaan oman alani työpaikan!

 

Hehkeätä helmikuun ensimmäistä viikkoa ja tsemppiä työnhakuun!

Ansku

Sivu 1 (4)1234