• Tositarinoita Turun yliopistosta

    Suvi Palviainen

    Olen kolmannen vuoden kasvatustieteiden opiskelija. Tuttavallisesti minut tunnetaan nimillä #Sumppu #Sumppis #Sumbe. Olen suurisydäminen seikkailija - elän pää pilvissä ja jalat maassa. Erityisopettajaksi opiskelun lomassa olen ehtinyt hullaantua sirkuksesta. Blogissani tulen siis opiskelujeni ja koulutukseni tarkastelun lisäksi jakamaan elämäni arkea ja juhlaa Turkuses.

    Lue blogiani Katso esittelyvideoni

Blogi tuli, blogi meni, mutta hyvä mieli jäi!

Tästä kirjaston portailta se alkoi, kun innostuin lähtemään rekrytoijan houkuttelemana tämän blogin kirjoittamiseen mukaan ja tänne Feenix -kirjastolle päädyin tänään kirjoittamaan myös viimeistä postaustani. Tähän hommaan oli varattu puolen vuoden kausi ja nyt se on sitten loppu. Paljon sain aikaan, ja koen kehittyneeni niin kirjoittamisessa, omien ajatusteni ilmaisemisessa kuin kuvaamisessakin. Kuitenkin paljon jäi vielä kirjoitettavaa, kuvattavaa ja olisin halunnut oppia monia bloggaamisen taitoja, joita tässä ajassa ei vain ehdi kokeilemaan ja omaksumaan.

Lue lisää

Katkolla osa 3: vuosijuhlat

Ainejärjestöt juhlistavat vanhentumistaan perinteikkäiden ja arvokkaiden vuosijuhlien merkeissä. Katko juhlii vuosijuhlia joka viides vuosi, ja nyt Katkolle on kertynyt ikää 45 vuotta. Mielestäni vuosijuhlat ovat ehkä yksi vaikuttavimmista opiskelijatapahtumista, ja ainakin itselleni tämä oli kaikista opiskelijatapahtumista se kohokohta.

Lue lisää

Yhdeksän vuoden piina

 

”Mä en vaan osaa tätä matikkaa. Käyn joka viikko tukiopetuksessa, mut se ei auta mua. Mun on vaikea keskittyä yhdelläkään tunnilla kovin pitkään. Mun tarvii tehä jotain, muuten tuntuu, et mä tukehdun. Ne on diagnosoinu mulla jonkun oppimisvaikeuden ja ADHD:n. Kaikki kaverit sanoo mulle nykyään, et hei ADHD, ooks ottanu lääkkees. Opettaja ei reagoi enää siihen mitenkään. Opettaja ei enää muutenkaan reagoi muhun mitenkään paitsi silloin, ku se haluu valittaa mulle. Must tuntuu, et mä oon ihan tyhmä. Kaikki pitää mua tyhmänä ja ne kattoo, et eks sä muka vielkään tajuu. On syyllinen olo, ku en ikin onnistu läksyis ja sit ope vaan kulkee ohi huokasten tai mulkoillen mua syyllistävästi. Hikarit on ain taulul innoissaan näyttämäs, kuinka ne osas kaikki tehtävät. Ne kilapilee siit, kenen käsi yltää korkeemmalle viitatessa. Mä en ikin mee taululle. Opettaja ei ees kato muhun päin, ku se kysyy, et kuka menis tekee tehtävät. Tää koulu ei vaan oo mun juttu, mut silti on pakko tulla tänne joka päivä. Porukat ei ymmärrä mua, veli vetää kymppei lukiost ja se haluu lääkikseen. Ne haluu sitä samaa mullekin, mut se juna jätti jo mut aikaa sit. Mitähän mä teen isona, ei näill numeroil pääse, ku kymppiluokalle ja niihin amiksen linjoille, joihin kukaan ei haluu. Ne jättää mut varmaan tänä vuonna luokalle jo muutenkin.”

Lue lisää

Pohdintoja vammaisuudesta, osa2

Julkaisin jokin aika sitten postauksen, jossa käsittelin vammaisuutta, siihen liittyvää teoriaa ja vammaisten ihmisten yhteiskunnallista asmeaa. Aiheesta riittää kirjoitettavaa ja se pohdituttaa juuri nyt, koska olen valinnut kandin aiheeni vammaistutkimuksen alueelta. Tässä postauksessa pohdin vammaisuutta oman mielipiteeni näkökulmasta, miten kieli ja puhe vaikuttavat vammaisten ihmisten elämään ja asemaan yhteiskunnassa.

Lue lisää

Yliopistoon kannattaa tutustua jo ennen opiskeluja

Yksi hyvä tapa tutustua opiskelijaelämään ja yliopistokampukseen on käydä lounaalla jossakin opiskelijaravintolassa. Tavallisten lounasvaihtoehtojen lisäksi monet Unican opiskelijaravintolat tarjoavat erilaisia salaattilounaita, proteiinibaarin tai jonkin muun erikoislounaan. Educariumilla olevasta Macciavelli opiskelijaravintolasta voi tavallisen opiskelijalounaan sijasta tilata aterian, joka valmistetaan vasta tilauksen jälkeen niin kuin illallisravintolassa konsanaan. Menneellä viikolla tulikin tilattua Macciksen Delistä kasvis-cheddarhampurilainen ranskalaisilla.

Lue lisää

Vakavasti VAKAVAAN – vinkit pääsykokeisiin valmistautumiseen.

VAKAVA on pedagogisten alojen pääsykoe. VAKAVA-aineisto ilmestyy 31.3 klo 9 aamulla ja yhteishaku on auki vielä 6.4 asti. Itse hain erityispedagogiikan koulutukseen Turkuun keväällä 2013 ja pääsin sisälle ensimmäisellä kerralla ilman valmennuskurssia. Sisäänpääsy on hyvinkin mahdollista, mutta vaati organisoidun aikataulun, motivaatiota ja sitoutumista opiskelusuunnitelmaan ja aineiston opetteluun. Tässä postauksessa kerron, kuinka itse valmistauduin VAKAVA -kokeeseen. Keskityn erityisesti siihen, miten käsittelin VAKAVA-aineiston. Toivottavasti siitä on myös apua muille tänä vuonna sisään pyrkiville.

Lue lisää

Viikon kohokohtia ja opiskelukuulumisia

Tutkimustyö ei ole tällä viikolla edennyt mitenkään, koska on ollut muita tärkeämpiä kouluprojekteja meneillään. Muihin viikon kohokohtiin I/O speksin lisäksi kuului mm. yliopiston sählyturnaus, jossa edustimme ylpeinä Katkoa. Hauskaa oli, ja pelattiin ilon kautta taisteluntahtoisesti kaksi reilua peliä. Se ei kuitenkaan riittänyt jatkoon pääsyyn.

 

Lue lisää, mitä muuta viikkooni on kuulunut!

Lue lisää

Spektaakkelimaisia speksejä

Speksi on musikaalin omainen näytelmä, joka yhdistää näytelmää, musiikkia ja tanssia. Lisäksi se osallistaa yleisön näytelmän etenemisestä päättämiseen. Speksit ovat hyvin tyypillistä opiskelijakulttuuria ja yleensä sellaisen järjestää jonkin tiedekunnan ainejärjestö. Turun yliopiston eri tiedekuntien ainejärjestöjen järjestämiä speksejä on viisi. Tänä vuonna kävin katsomassa kolme huikeaa eri speksiä. Speksit kuuluvatkin ehdottomasti omiin suosikkikulttuurielämyksiini.

Lue lisää

Pohdintoja vammaisuudesta osa 1

Vammaisuus on erityiskasvatustieteen opiskelijoille hyvin keskeinen ilmiö, johon opiskeluiden aikana tutustutaan. Nyt kun olen käsitellyt aihetta myös kandin tutkimuksessani, moni vammaisuuteen liittyvä asia onkin pohdituttanut viimeviikkoina. Tässä postauksessa on suppea katsaus, millaisessa kontekstissa vammaisuutta tutkitaan. Lisäksi pohdin vammaisten yhteiskunnallista asemaa.

Kaikille vammaisille ei ole itsestäänselvää, että joka paikkaan on mahdollista päästä!

Lue lisää

Tutkimusaiheeni vaihtui sittenkin!

Koskaan ei pitäisi olla liian varma siitä, että jotain ei tule tapahtumaan, niin kuin tuo tuttu sanontakin toteaa, että ”älä nuolaise, ennen kuin tipahtaa!” Olin jo varma, että tutkimusaiheeni ei muuttuisi, ja esittelinkin kiusaamistutukimustani tässä blogissa. Toisin kuitenkin kävi, ja noin kolmen viikon ajan olen työstänyt uutta aihetta. Nyt olen puolessa välissä aineiston keruuta. Ehkä nyt voisin  ”nuolaista”, että tutkimusaiheeni ei muutu, koska jos nyt ”tipahtaisi”, niin tämän tutkimuksen ja kurssin suorittaminen siirtyisi vuodella eteenpäin.

Lue lisää